Банкеръ Daily

Димитър Лазаров от ГЕРБ пред "БАНКЕРЪ"

Рано е да се говори за обединяване с опозицията за антикорупционния закон

Официално БСП още не са внесли законопроект за корупцията. В това, което се говори в публичното пространство от представители на БСП, се споменават някакви принципи, върху които е структуриран техният проект. От друга страна, на кръглата маса, организирана в парламента от министъра на правосъдието г-жа Цачева, се казва, че 70-80% от текстовете буквално повтарят тези на Министерския съвет. Това коментира Димитър Лазаров, депутат от парламентарната група на ГЕРБ, в интервю за в. "БАНКЕРЪ".

„А този проект беше пуснат на сайта на Министерството на правосъдието за обществено обсъждане още преди месец и половина-два. От БСП категорично твърдят, че те няма да отстъпят от техните принципи. Така че да се говори за компромис или обединяване на двата законопроекта е рано. Нека да постъпят в Народното събрание - този на МС официално ще бъде внесен в края на септември с корекциите, които може би ще бъдат нанесени след края на публичното обсъждане. Нека колегите от БСП официално да внесат и техния, за да можем да говорим” заяви Лазаров.

На въпроса съгласен ли е с твърдението на някои юристи, че основната разлика между двата проекта е, че този на БСП набляга на разследването, а правителственият - на превенцията, депутатът отговори, че в законопроекта на МС не е само превенция.

„В него има обединяване на компетенциите на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси като правомощия - защото конфликтът на интереси, ако не се предотвратява, това създава корупционна среда - с компетенциите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество или т. нар. конфискация, което не е превенция, а последица от вече извършено корупционно поведение. И съответно от декларациите на представителите на високите етажи на властта в Сметната палата, където те се подават и стават публично известни. За разследването си има разследващи органи - следствие, прокуратура, дознание. В законопроекта на МС се прибавя и дирекцията "Корупция", която е към ДАНС в момента и се занимава с това да установява факти, да прави проверки за корупционно поведение. И при наличие на събрани данни и доказателства да се образува досъдебно производство. Общо взето, когато има сигнали до прокуратурата за извършени престъпления във високите етажи на властта, те се възлагат точно на тази дирекция в ДАНС - да проверят, да съберат доказателства, за да се образува досъдебно производство.  А в проекта на БСП, от една страна, се говори, че се набляга на разследването, а, от друга страна, е включена тази дирекция в Сметната палата, пред която се подават декларациите. Като че ли са нахвърляни някакви идеи, които не мисля, че биха довели до по-добрия резултат”, обасни Димитър Лазаров.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във