Банкеръ Weekly

Общество и политика

РАМКОВИЯТ ДОГОВОР ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е НИЗ ОТ КОМПРОМИСИ

Националният рамков договор между Здравната каса и съсловните организации на лекарите и стоматолозите трябва да бъде подписан до края на април. В него ще залегнат извършваните здравни услуги, цените, по които Здравната каса ще ги плаща, както и списъкът на лекарствата, които касата ще изплаща частично или цялостно на пациентите. Възможно е подписването на документа да стане и преди определения срок, похвалиха се миналата седмица партньорите.


Възможно е, но досега те са преговаряли само върху малка част от темите, които влизат в договора, обясни за в.БАНКЕРЪ д-р Христо Хинков от НЗОК. А и предстои обсъждането на най-важните въпроси, свързани със заплащането. Очакванията са точно по тях играта да загрубее.


Договорените до този момент правила се изчерпват с организационно-техническите изисквания към домашните лекари и приемането на задължителния пакет от услуги, които те трябва да извършват. В градовете с до 30 000 души население няма долна граница за записалия се брой пациенти, гласи едно от споразуменията. В този случай GP-то (б.а. - домашният лекар) не е длъжно да ползва услугите на медицинска сестра. Но в по-големите градове лекарят трябва да има поне 800 пациенти, за да може да сключи договор с касата. При тези обстоятелства той е длъжен да наеме сестра, та дори и само почасово. Ако пациентите надхвърлят 1500, медицинската сестра е задължителна, и то на пълен работен ден. При над 3000 души изискването на касата е да има и втори лекар.


Вече е решен и един от най-тежките проблеми за GP-тата - оборудването на кабинетите. Първоначалното условие на НЗОК беше при сключването на договора лекарят да е оборудвал кабинета си с цялата необходима апаратура. Високите цени на оборудването обаче са принудили касата да вземе компромисно решение. Пълното оборудване на кабинетите ще става на три етапа, като при сключването на договорите с отделните лекарски екипи ще се изискват само най-необходимите неща. Има минимално оборудване, което е съобразено с наличната база, съществуваща и сега в участъковите кабинети, пояснява д-р Хинков. Следващите два етапа са съответно през шест месеца. Една година след сключването на договора с касата домашният лекар вече трябва напълно да е оборудвал кабинета си.


Още в началото на март бе изяснен и проблемът с имунизациите. Задължителната имунопрофилактика се поема от Министерство на здравеопазването и чрез ХЕИ на семейните лекари ще се предоставят необходимият брой ваксини. За имунизацията пациентите няма да плащат. Това ще стана само когато си правят някакви ваксини по свое желание, като например противогрипните. Касата няма да дава допълнителни суми за имунизациите, защото тяхното изпълнение влиза в пакета от услугите, които лекарят е длъжен да извършва.


Минималният пакет медицинска помощ отдавна е приет и публикуван в Държавен вестник (бр.106/3.12.1999 г.). В него са посочени дейностите и уменията, които трябва да има GP-то. Това всеки студент по медицина го може, категорични са и от касата, и от Лекарския съюз. Всъщност пакетът от услуги е една от темите, приети без много дебати, още повече че той се утвърждава от самото здравно министерство.


На следващите срещи между партньорите ще се обсъждат списъците с лекарства, които НЗОК ще изплаща изцяло или частично. Намерението на ръководството на касата е изцяло да се изплащат само лекарствата за болестите, които влизат в т.нар. здравни приоритети (или още социалнозначими заболявания). Такива са заболяванията на сърдечно-съдовата система, респираторните заболявания, диабета, рака... При останалите лекарства пациентите сами ще поемат част от цената им, е намерението на касата. Закъснението на преговорите по този въпрос обаче е очевидно. След определянето на списъка с лекарства предстои да се проведе конкурс за дистрибуторите им и да се подпишат договори с тях. На следващ етап ще е необходимо да се определят и аптеките, с които ще работи касата.


За изплащането на лекарствата в бюджета на НЗОК са заделени към 53 млн. лв. за периода от 1 юли до края на годината. А за плащания на домашните лекари са предвидени над 48 млн. лева. Както писа БАНКЕРЪ, за всеки свой пациент GP-тата ще получават определена сума, т.нар. капитация. За децата и възрастните пациенти тази сума ще се умножава по определен коефициент, защото те изискват повече грижи. Допълнително ще се плаща, ако пациентите живеят на по-отдалечено място, страдат от социално значими заболявания и т.н. При всеки преглед GP-то ще взема и по 1 на сто от минималната работна заплата (т.е. 0.75 лева).


Още не е определена схемата за заплащане на стоматолозите. За тях в бюджета на касата са предвидени 17 млн. лева. Което прави по около 2 лв. на пациент за шестте месеца от 1 юли до края на годината. По всичко личи, че пациентите ще поемат сами една сериозна част от стоматологичните услуги. Очертават се трудни преговори и за да компенсират недоволството на стоматолозите, от касата са съгласни да направят компромис - зъболекарите, които сключат договор с РЗОК, ще имат право и на частна практика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във