Банкеръ Daily

Общество и политика

Раждаемостта се увеличава през първото полугодие

Новородените през първите шест месеца на годината са 32 398 - с 439 повече, отколкото през същия период на 2013 г. Това съобщи днес на пресконференция в БТА Магдалена Костова от Националния статистически институт по повод предстоящото начало на кампанията "Бебе на града".

За цялата 2013 г. новородените са 66 578.

Костова посочи, че се увеличава броят на децата, родени в градовете, както и броят на децата, родени извън брак.

Статистиката показвала още, че най-предпочитаните имена за момчета през първото шестмесечие на годината са Георги, Александър, Мартин, Иван и Димитър, а за момичета - Виктория, Мария, Никол, Александра и Габриела.

Костова отбеляза, че от 1953 г. до 2013 г. с малки изключения, в отделни години и периоди, основната тенденция е намаляването на броя на живородените, което основно се дължи на все по-малкото жени във фертилна възраст - между 15 и 49 години. От 1960 г. досега техният брой е намалял с 410 хиляди, а само за последните 10 години тези жени са 288 хиляди по-малко.

Друга предпоставка за негативната тенденция е намаляването на плодовитостта на жените в България. За последната година 1,48 е средният брой деца, родени от една жена във фертилна възраст. Това е далеч от стойността на показателя, необходим за просто възпроизводство на населението, който е 2,1 деца, отбеляза Магдалена Костова.

По думите й, има и пряка връзка между финансово-икономическото състояние на страната и раждаемостта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във