Банкеръ Daily

След проверката на Фандъкова:

Районен кмет и ЧЕЗ излязоха виновни за инцидента на бул. ''Гешов''

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков

Петте павилиона на бул. "Акад. Иван Гешов", пред столичната болница "Свети Иван Рилски", край която след токов удар загина 16-годишно момче, са били напълно незаконни. Това не е попречило на ЧЕЗ да ги захрани с електричество без нужните документи, стана ясно от брифинг на Столичната община, която приключи своята проверка на обстоятелствата около инцидента. 

Става дума за три павилиона на тротоара и два в двора на болницата. Нито един от тях не е получил удостоверение за въвеждане в експлоатация. Принципалът на болницата – Министерството на здравеопазването, също не е давало съгласието си за разполагането на обектите, посочи главният архитект на София Здравко Здравков. Болницата обаче е получавала наем за обектите на нейна територия, а през 2018 г. ръководството на лечебното заведение е потърсило варианти за запазването на павилионите.

По думите на арх. Здравков, той е подписал подадената му от район "Триадица" схема за павилионите, но тя не е била спазена. През 2018 г. тогавашната администрация на района констатирала незаконния им статут и започнала процедура по премахване. Актовете са върнати от общинския строителен контрол заради пропуски, като оттогава нямало развитие.

"До този момент тези констативни актове не са предоставени. От район "Триадица" твърдят, че не са получили отговор от болницата и от областния управител. Мнението ни е, че тези отговори не са били нужни, за да се продължи процедурата за премахване", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От септември миналата година досега районното кметство е получило 6 писма от главния архитект за изпращане на данни за незаконни преместваеми обекти, но не е получен отговор, обясни още градоначалникът.

"Кабелът, който вероятно е станал причина за смъртта на детето, води до обект, който е на територията на болницата. Този кабел е прокаран напълно незаконно, но за обекта има договор с "ЧЕЗ – Електроразпределение България" за предоставяне на електроенергия. Тук има много въпроси към ЧЕЗ. Договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка, издадена със запетайка от главния архитект на район "Триадица" (подписана от заместник - бел. ред.), посочи Фандъкова. Тя уточни, че следствието тепърва ще установява кой е подписал бележката.

Дори и след смяна на собствеността на търговски обект в района, електроснабдяването се е запазило при същите условия.

Сред установените нарушения е и самото полагане на кабела. Бил е поставен в трасе за слаботокови кабели и без нужната дълбочина. Кадрите от охранителните кабели не са показали конкретното последно отваряне на шахтата и така не е ясно кой е работил по опасния кабел.

От общината обявиха, че са инициирали промени в Закона за устройство на територията, които улесняват премахването на незаконни преместваеми обекти. По думите на арх. Здравков, по този начин те спазват ролята си като ръководители на процеса.

Фандъкова обяви, че нова система от датчици ще следи за нерегламентирано отваряне на шахти.

По-рано днес депутатите от БСП настояха столичният кмет и премиерът Бойко Борисов да дадат обяснение в Народното събрание за инцидента. Социалистите настояха управляващите да поемат отговорност и поискаха оставката на Фандъкова.

"Хора, които се явяват на избори и ми искат оставката, да си носят отговорността", заяви главният архитект Здравков. Той визира кметът на район "Триадица" Димитър Божилов, издигнат от "Демократична България".

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във