Банкеръ Weekly

Общество и политика

РАЙФАЙЗЕН ИНВЕСТМЪНТ ПРИКЛЮЧВА С ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА СВОЯ ПУЛ

На 28 септември изтича крайният срок, в който кандидатите да придобият 60% от капитала на курортния комплекс Русалка могат да подадат своите оферти. При първата вълна на масовата приватизация от курорта бяха раздържавени само 25 процента. От тях 18% притежава бившият приватизационен фонд Мултигрупелит, а останалите акции са собственост на индивидуални инвеститори и на служители на комплекса.


Според ръководителя на проекта за приватизация на шестте дружества от пул Разни Войтек Млодзиевски продажбата на Русалка ще е една от най-лесните сделки. Към дружеството няма предявени реституционни претенции, а задълженията му, които не надхвърлят 1 млн. щ. долара, са единствено към Стопанска банка. На територията на комплеса има и минерален извор, но той не подлежи на концесиониране, тъй като не е от национално значение. За използването му новият собственик ще плаща всяка година такса на Варненската община.


През последните 30 години черноморският комплекс бе експлоатиран единствено от френската фирма Клуб Медитеране. Но дали и тя ще участва в наддаването, засега не е известно. Всъщност изобщо не е задължително кандидатите да са от туристическия бранш. Новият собственик може да е и търговско дружество за недвижими имоти, което веднага да сключи договор с туроператорска фирма. По думите на Войтек Млодзиевски Русалка струва приблизително колкото хубава къща в центъра на Лондон, т.е. около 2 млн. английски лири. Точната цена обаче ще стане ясна към края на годината, като се има предвид, че след 28 септември започва да тече едномесечният срок за водене на преговори с потенциален купувач. Следващият етап е значително по-кратък и включва утвърждаването на договора от надзорния съвет на Агенцията за приватизация и превеждането на парите по нейна сметка.


Информационният меморандум на другото курортно селище - Дюни, което също трябва да бъде продадено от Райфайзен инвестмънт, ще е готов до седмица, когато изтича срокът за подаване на офертите за Русалка. Не искахме да продаваме двата курорта едновременно - подчерта г-н Млодзиевски и това обяснява закъснението на тази приватизационна процедура. А и сделката за Дюни едва ли ще е от най-лесните - към ваканционното селище има сериозни реституционни претенции. Колкото до дълговете му, те са над 2 млрд. лв., предимно задължения по ЗУНК. В сравнение с Русалка Дюни е по-атрактивен курорт, въпреки че се нуждае от значителни подобрения на сградния фонд. Това подсказва и проявеният към него голям интерес от страна на потенциалните инвеститори. Съпругата на президента на Деу корпорация например вече е разгледала комплекса и от собствения си самолет и е останала доволна от видяното. Инвестиционният посредник вероятно също е доволен, обаче не пожела да съобщи колко английски къщи могат да се купят с парите от продажбата на Дюни.


През седмицата се очаква да види бял свят и информационният меморандум на Асарел Медет. Преди това той ще бъде одобрен от изпълнителния директор на дружеството, чийто подпис ще гарантира верността на изнесените данни в документа. Първоначалните очаквания за сериозен инвеститорски интерес не се оправдаха. Нерешителността на потенциалните купувачи се обяснява с ниската цена на медния концентрат на международните пазари. Азиатската и руската криза пък, изглежда, допълнително са разколебали инвеститорите. Посредникът обаче е убеден, че до края на годината Асарел Медет също ще бъде продаден.


Сделката за покупката на силистренския месокомбинат Меком изцяло зависи от одобрението на надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Уверението на новия кандидат-купувач е, че затвореното от май 1997 г. предприятие ще заработи до края на годината. В офертната цена влиза и изплащането на задълженията на Меком, които са около 3 млн. щ. долара.


Преди пет месеца Райфайзен инвестмънт обяви, че първата сделка, която ще приключи в най-скоро време, е за Витоша 47. Но задълженията на софийското дружество от около 8 млн. щ. долара, които далеч надхвърлят приватизационната оценка, доведоха до половингодишна пауза. Окончателният договор ще бъде представен от посредника за одобрение от Агенцията за приватизация в края на тази седмица.


Единствено приватизацията на Горубсо е с все още неясен завършек. В началото на годината заради синдикални вълнения Горубсо бе разделено на осем отделни независими дружества. А договорът на Райфайзен инвестмънт не предвижда продажбата на такива формирования. В момента Агенцията за приватизация преработва договора, за да развърже ръцете на посредника. За пет от новите дружества ще бъде получена концесия до края на декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във