Банкеръ Weekly

Общество и политика

РАДОСВЕТ РАДЕВ - СГРАДА СЛЕД СГРАДА, ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ПРАВИТЕЛСТВО

Ако Радосвет Радев реши да направи равносметка на живота си въз основа на българската народопсихология и на мечтата на нашенеца да построи дом, то той многократно е преизпълнил плана. Преди няколко дни бе открита втората административна сграда, която собственикът на радио Дарик строи на територията на столицата. Тя се намира на бул. България и ул. Милин камък и носи патриотичното име България 2000 офисцентър. За нея преди време кметът Софиянски каза, че ще бъде най-красивата сграда в цяла Източна Европа. Не може и да е друго, защото само огледалната облицовка на корпуса се изчислява за над 1 млн. долара. Новодомецът Радев твърди, че всички помещения в нея са пригодени за офиси, които очакват наематели. Брокери на недвижима собственост са категорични, че никой никого не очаква, защото списъкът отдавна е изготвен и от него любопитните и информираните хора ще разберат достатъчно за статуквото сред едрия бизнес в България. Иначе офисът на радиобоса е в първата построена от него сграда на бул. Дондуков малко преди моста Чавдар. Стъклената й фасада буди респект и създава впечатление, че вътре са се излели пари за задоволяване на скъпи прищевки. Още във фоайето обаче става ясно, че всичко е подчинено на рационалността и демонстрира разумно харчене. Дори офисът на шефа съдържа само най-необходимите атрибути. В единия му край вита стълба води към следващ етаж и разпалва любопитството на посетителя. Мебелите и библиотеката са в стилен петролнозелен цвят.


Радев е познатият от снимките късо подстриган прошарен мъж с очила и тридневна брада. Риза и вратовръзка в подходящо съчетание, на ръката с популярния от рекламите по Евроспорт топмодел на Радо. Говори възпитано и резервирано, по-често тихо, но с металната нотка на човек, който знае много тайни, но не ги разгласява пред когото й да е.


Всъщност радиобос е абсолютно едностранчиво определение за 39-годишния юрист. По негови думи единствено собственик на радио той е през периода 1994-1997 година. Твърди, че Дарик е избистрило формата си и е започнало да гради статута си на сериозна медия именно тогава. В началото на 94-а година един приятел ми каза да не се занимавам с много дейности и да се концентрирам над едно нещо, защото положението в държавата се влошава и не трябва да се разпилявам.


Очевидно бившият водещ в Добър ден на програма Христо Ботев има много добри и информирани приятели. Те се появяват по правило в точния момент да му подскажат кога и къде да започне някакъв проект, от който ще спечели добри печалби. В Държавен вестник името му се появява из разни търговски дружества още през 1991 година. Според хора, които го познават оттогава, той успешно се справял със сделки от всякакъв характер, а големият си удар направил в края на 1991 г. с цветни метали. Първата му фирма за експорт е Артрейд, регистрирана в София. Самият той не говори за подобна метална авантюра, но признава за други: Да, знаете как се работеше тогава - по 20 часа на ден, с всичко, от което можеше да стане нещо. Изнасял съм дървен материал, като инженерингов проект съм правил фабрика в Македония. Конкурентите му разказват, че още при старта на Дарик той го оборудвал с предавател, който струвал колкото цяла станция. На седмия рожден ден на радиопрограмата обаче заявява, че я е финансирал с кредит от 350 хил. долара, които върнал за две, вместо за четири години.


Твърди, че досега не е дал и не му е поискан нито лев подкуп. Минал съм през всички кръгове на ада с лицензирането, имам над 15 регионални радиоцентъра, но никога не са ми направили и намек за подобно нещо. Сигурно изглеждам страшен.


Най-сериозната точка в бизнескариерата му безспорно не е радио Дарик, а участието на едноименното ООД в три приватизационни фонда, сред които и най-големият в страната Доверие. Появяването на Дарик ООД със съдействието на такива държавни бастиони от средата на 90-те години като ОББ и ДЗИ и досега не дава мира на анализатори на икономическите процеси в страната.


При регистрирането на фонд Доверие през 1996 г. на власт е правителството на Жан Виденов, а драматичните събития пред парламента от януари 1997 г. предстоят. През 1996-а обаче радиото на Радев оглавява недоволството срещу кабинета Виденов, с което се обяснява и възходът му.


Какво има до този момент Радев? И противници, и доброжелатели вече са категорични, че в търговските дружества на бившия журналист участват хора с големи познания и бизнесконтакти, които са подпомогнали навлизането му в дълбоките води на едрия бизнес.


В настоящия момент обаче явно не всичко между него и партньорите от ОББ е наред, защото планира изтегляне на парите си от нея. Имам кредитна история над 11 години в тази институция. Навсякъде по света обороти като моите и чисти кредитни взаимоотношения струват много. Мениджърите на банката обаче не оценяват тези неща. Мога само да кажа, че взаимоотношенията ми с ООБ впечатлиха шефовете на чуждестранните банки у нас и се радвам, че ги има. Занапред ще работя с тях.


Така или иначе, освен в Доверие името на Радосвет Радев може да бъде открито в Албена инвест и в регионалния Добруджа. Доверие участва и в пенсионния фонд Солидарност, където неговите 66% се допълват до 100 не от друг, а от враг номер 1 на синьото правителство според последните му признания - телекомуникационния мастодонт Мобилтел, чрез дъщерната й компания М тел трейдинг.


Шест хиляди и петстотин работещи се осигуряват за старини в Солидарност, а числото е събрано предимно от служители в различните фирми на двете основни компании акционерки.


Големият коз на Доверие са дяловете в над 30 големи предприятия с оборот около 100 млн. долара на година. Любопитен детайл е фактът, че акции на фонда са се купували най-много в районите, където радиото на Радев е имало обхват. С такива радиобонове фондът успява да придобие решаващо участие в млечната и текстилната промишленост в райони като Пловдив, Шумен, Враца, Кюстендил, Стара Загора. За 1998 г. обаче той е изплатил дивидент от едва 10 ст. на акция. От фондовата борса обявяват, че пазарната стойност на всяка от тях е с около 40-50% над номинала. Не знам дали масовата приватизация се проведе по най-добрия начин, коментира Радев, но при всички положения бе по-честна от касовата. Има ли сделка от нея, около която да няма скандали и съмнения за корупция? Няма кристално чиста приватизация, има бърза и бавна. Българската е бавна и затова буди куп подозрения и въпроси.


Фондът Албена инвест държи 26% от собствеността в акционерното дружество на едноименния курорт и 11% от софийския Шератон. По един или друг начин фондът успява да предотврати раздробяването на северния курорт, каквито проблеми има в другите два големи курорта на Черноморието. За страна с нисък брутен продукт единствената възможност за забогатяване на хората е да крадат чужд - размишлява Радев. - В това отношение най-доброто измислено нещо е туризмът. Стругарят Ханс е спечелил парите си в Дрезден, но идва да ги изхарчи в България. Държавата има много възможности да работи в интерес на туризма, но не го прави. Какво пречеше например срещата с английския премиер Тони Блеър да бъде в Албена или в някой от курортите. Англичаните следят къде ходи той и така рекламата става напълно безплатна.


Сам нарича Добруджа, най-малкия фонд с негово участие, регионален и със затихващи функции. Около него пресата преди време вдигна шум и надуши приятелски кръг, в който освен Радев участваха областният управител на Добрич Николай Илиев и бившият син заместник-кмет Атанас Печански. Тримата бяха с най-високи постове в управителния съвет на работническо-мениджърското дружество Еър Добруджа инвест, занимаващо се със селскостопанска авиация. Вестниците не пропуснаха да акцентират върху общите интереси на предприемача с висши чиновници от администрацията. РМД-то само по себе си не е символ на престъпност - заявява Радев. - То е решение в случаи, когато капитализмът трябва да се въведе, а жадуваните богати чуждестранни инвеститори ги няма и никой не иска да се обвърже с разпадащата се държавна собственост. За случаи като Бороспорт, където наддават касови клиенти например, е против интересите на държавата да се толерира РМД. Според мнението на заобикалящите го партньори и сътрудници мащабна бизнесдейност като неговата не може да се разгърне без познанства и подкрепа из партийните офиси. Смята се, че той е добре с всички правителства, защото знае как да превръща идеите си в пари и политиците сами идват при него.


Радев обаче е пестелив на обяснения за деловите си връзки, но признава, че чува неща, които не може да пусне в ефира на радиото. Това често се оценява по достойнство от хората, с които работя - признава той.


Подчинените му обаче не се съобразяват с неговата дискретност, особено шефът на спортната редакция в Дарик Томислав Русев. Заради Томислав приятелите ми, които напоследък се хвърлиха да инвестират във футбола, ми се изпоразсърдиха. Спортни експерти уточняват, че разсърдилият се приятел най-вероятно е президентът на ФК Добруджа и собственик на кабелните телевизии София кабел и Канал 3 Величко Найденов. За друг футболен човек, съдружник на Радев - Васил Божков, главния спонсор на ЦСКА, лесно може да се предвиди, че не е фен на спортното предаване Гонг, смятано за най-пролевскарското в ефира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във