Банкеръ Daily

Общество и политика

Радостин Василев: Тошко Йорданов е професионален лъжец

"Тошко Йорданов е професионален лъжец. Нека да извадим детектор на лъжата и един единствен въпрос: "За Сталийски ли ми казахте да не закачам, или за Гроздан Караджов?" Това да е въпросът. Беше до моето бюро в Министерския съвет и ми каза: "Пич, Дългия ме праща, недей ходи повече там в ресторанта на Сталийски. Недей прави видеозаписи с камерите, недей. Пък и да не хвърляме сега към Гроздан Караджов напрежение, защото има достатъчно." Това заяви министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който преди ден напусна "Има такъв народ".

"Всички народни представители минаха 2-3 теста за лоялност. Екип от професионалисти в продължение на час-два задават стотици въпроси и в зависимост от резултатите, хора от партията бяха подложени на детектор на лъжата. Единият беше Георги Георгиев. Това е практика, когато ръководството се съмнява в лоялността на някого и никога не е практика, когато ние се съмняваме в лоялността на ръководството", обясни Василев пред bTV.

Той каза още, че председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов е единственият, който е отказал да се подложи на тест за лоялност. "ИТН има огромен проблем, това не е Слави Трифонов, а Тошко Йорданов. Ние го осъзнахме много отдавна, той е ненавиждан заради арогантното си безпардонно поведение, заради грубия си език спрямо депутати. Това не е нормално. Депутатите на ИТН в момента са в Ада", подчерта министърът на спорта в оставка.

По думите му в 47-ото Народно събрание депутатите от "Има такъв народ" са "гумени печати на волята на ръководството". "Бях взел решението (да напусна партията - бел. ред.) 10 минути след като разбрах, че Слави Трифонов оттегля своите министри. В знак на лоялност, тъй като тази партия ме е издигнала като министър, си подадох оставката и съдбата ми като министър не е в ръцете ми. След това обмислих много внимателно какво искам да направя, бях готов да го направя и сам, естествено имаше и хора, които застанаха до мен. Оказа се, че хората, които са до мен и много други в парламента обмислят да напуснат парламентарната група още от януари. Може би аз бях катализаторът като министър, който е решил да си тръгне", добави той.

Василев отбеляза, че е чувал от колегите си депутати, че има огромен проблем в Министерството регионалното развитие и благоустройството (където министър в оставка е Гроздан Караджов от ИТН - бел. ред.).

"Много неща са ме притеснявали -  от това, че г-н Трифонов не се появи никъде и никога, че не познава своите депутати, до това, че се появиха хора в листите през април и юли, които имат определени обвързаности с бизнеса - появата на хора в листите, които са спуснати чрез листчета от ръководството на партията да ги включат в листите. Появата на същите тези хора, които бяха включени в листите, в едно министерство на ръководни постове", уточни министърът в оставка.

Той обясни, че се е срещал с премиера 2-3 дни преди пресконференцията в по-широк формат от хора от този, който се е появил на пресконференцията вчера. И допълни, че срещата между премиера Кирил Петков и депутати от ИТН се е състояла в дома на Василев, като на срещата е имало 8-9 души: "Нищо не ни е обещавал. Той искаше да разкаже какво се е случило в МРРБ. Никога не имало уговорки за подкрепа, постове и пари", изтъкна Василев. 

Той отрече да е заплашвал депутата от ИТН Христинка Иванова. Припомняме, че вчера председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пусна запис на телефонен разговор между Радостин Василев и Христинка Иванова, в който, по думите на Йорданов, се чуват заплахи.

"Христинка Иванова е народен представител от Плевен, тя стана народен представител само и единствено заради мен. Тя е общинският координатор в Долна Митрополия. Този разговор го проведохме около 30 минути преди пресконференцията вчера, защото тя не дойде. Тя беше навсякъде с нас през последните три дни – вкъщи, срещна се с премиера. Не съм я заплашвал. Ще ѝ пратя колеги юристи, за да може да си попълни молбата за напускане, тя си я попълни още тогава. Разбрахме се колегите, че ако някой бъде заплашван и притискан, той ще напусне, за да даде място на следващия", категоричен е Радостин Василев. По думите му тя е притискана и заплашвана. "В ИТН имам само приятели", категоричен е той.

Василев заяви, че на пресконференцията вчера е трябвало да присъстват 10-12 души от партията, но те са били заплашвани от Тошко Йорданов. "Колегите са уплашени. Тошко Йорданов се е държал много арогантно винаги, когато сме се събирали, когато те (депутатите на ИТН - бел. ред.) са искали да изразят мнение. Тези хора не са помияри, това са народни представители. Не може да им се вменява, че те не са ИТН, а ИТН е лидерът Слави Трифонов. Тошко Йорданов ме нарече мутра, не искам да обиждам хората, с които допреди няколко дни съм стоял", каза той. И добави, че вчера "бизнес проектът на Слави Трифонов" е бил закрит.

"Тази безпомощност ги кара да изпадат в истерия. Те много добре разбират че оттук нататък път за тези хора няма в политиката", категоричен е министърът на спорта в оставка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във