Банкеръ Daily

Общество и политика

Радостин Василев предупреди БСП да внимава с ИТН

В Народното събрание БСП проведе разговори с независимите депутати, напуснали ИТН, за съставяне на правителство с третия мандат. Отцепниците предупредиха левицата да внимава с партията на Слави Трифонов при опита да се състави кабинет.

"Поставяме на масата само програмата на тези първи разговори. Търсим съгласие за политиките и законодателната рамка в следващите шест месеца", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"БСП не търси фиктивен разговор, с който да се направи нереално използване на третия мандат. Българският народ очаква в настоящия момент да няма избори и ще направим всичко възможно, стига да няма непреодолими различия. Макар и тези шест гласа (на отцепниците - бел. ред.) да не са необходими, ако имате подкрепата на "Има такъв народ". Но смятаме, че са важни", каза спортният министър в оставка Радостин Василев, който също присъстваше на срещата заедно с отцепилите се от ИТН депутати. Той е скептичен към заявената диалогичност от страна на ИТН. "Предупреждаваме ви, че трябва да сте изключително внимателни в оценката за тяхното желание за работа, защото те можеха и трябваше да го покажат и по време на действащото правителство. Те не го показаха по време на реализацията на първия мандат. Надявам се да ги обедините под общи цели и политики и да оставим на втори план състава на Министерския съвет. Готови сме да обсъждаме всички сфери на управление",  допълни той.

"Надделява мнението за политически кабинет в първия кръг от преговори, втория ще проведем с всяка една партия поотделно и след това ще се опитаме да съберем всички на една маса", обяви Нинова след разговорите с независимите депутати. В събота и неделя от БСП ще работят по програмата и в началото на следващата седмица ще я представят. В отговор на въпрос тя посочи, че няма да представят в понеделник на президента името на кандидата за премиер. И добави, че имат нужда от време, което е обвързано с приемането на антикорупционния закон.

"Персоналният състав на евентуален Министерския съвет все още не е обсъждан. Обсъдени бяха възможностите за съставяне на правителство в рамките на 47-ия парламент с третия проучвателен мандат", отбеляза след разговорите Радостин Василев. И обясни, че са обсъждани само управленска програма, изготвена при опита за реализация на първия мандат, получен от "Продължаваме промяната" 

"Нашите гласове нямат тежест, която да реши ще има ли правителство, или не. Въпросът е трите партии - ПП, БСП и ДБ да се разберат по някакъв начин с един непредвидим и непостоянен коалиционен партньор, какъвто може да е ИТН. Ако успеят, ще имат нашите гласове за всичко, което смятаме, че е правилно", коментира независимият депутат Иво Атанасов.

Трети ден продължават консултациите на БСП за съставяне на кабинет с третия мандат. Досега бяха проведени срещи с "Продължаваме промяната", с "Има такъв народ" и с "Демократична България". И трите формации декларираха воля за съставяне на правителство. От левицата търсят мнозинство за съставяне на кабинет сред доскорошните си партньори от четворната коалиция. Евентуалното бъдещо управление ще се основава на програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ, като от ИТН ще направят допълнения.

От "Продължаваме промяната" поставиха условие, докато текат консултациите, да се придвижи антикорупционният закон и вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ. От партията на Слави Трифонов заявиха, че приемат управленската програма на трите формации, като ще внесат предложения за допълнения в нея. Ще подкрепят на първо четене в антикорупционния закон, макар че имат забележки, които ще внесат преди второто гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във