Банкеръ Daily

Общество и политика

Радиолюбители от три континента се срещат в Банкя

България ще бъде домакин на поредната лятна младежка радиолюбителска среща YOTA 2019, която ще проведе между 11 и 15 август в Банкя, съобщиха от пресцентара на столичния район.

В нея ще участват представители на над 35 страни от три континента (около 90 участници). Досега събитието се е провеждало в Южна Африка (2018 г.), във Великобритания (2017 г.) и в Австрия (2016 г.).
Радиолюбителската среща ще бъде открита на 11 август, в 21.00 ч., в парка "Ротонда". Специални гости ще бъдат изпълнителите от танцовия клуб "Пъстра китка", които ще поздравят участниците с българско хоро.

На 15 август ще има практическо упражнение по радиоориентиране (ARDF) в парка на Банкя.
Банкя е един от 24-те административни района на Столична община. Включва селата Иваняне и Клисура и град Банкя - централна част и кварталите Вердикал, Иваняне, Михайлово и Градоман, както и прилежащите към тях вилни зони с население с постоянно жителство около 9800 души. През 1969 г. село Банкя е обявено за град, а през 1979 г. е обособен като район на София.

Сред забележителностите на района са църквата "Св. св. Кирил и Методий" в село Иваняне, построена през 1915 г., църквата "Мъченици Кирик и Юлита". построена през 1932 г., "Вазов Дъб" - любимото място за почивка на Иван Вазов, Клисурският манастир "Св. Петка" в село Клисура, където се провежда събор на 14 октомври, Дивотинският манастир "Света Троица" основан през 10 век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във