Банкеръ Daily

Общество и политика

Радикални промени преди избори са направо преврат, твърди експерт

Въпросът с изборните райони в чужбина е много добре решен с деветте мандата. Не единствено демографията е важна, важен е общият принос на живеещите в чужбина. Целта не е да управляваме България от Одрин, а да имаме представителство и по-добре да се интегрираме в националния живот на страната, коментира експертът проф. Любомир Гаврилов, който живее и работи в Тулуза, пред БНР.

"Броят на избирателните райони в чужбина се изчислява според приноса, който може да бъде както икономически, така и да се изразява в брой гласуващи българи в чужбина.  Когато говорим за мажоритарно гласуване, трябва да започнем по-отдалеч - имаме ниско равнище на експертиза и консултации на политическия ни елит. Трябваше по друг начин да се постави въпросът на народа. Хората искат промени, но не са компетентни да знаят точно какви. Хората трябва да знаят какво искат, тяхно право е да си го изберат, но не трябва да ги лъжем", обясни проф. Гаврилов.

Според него въвеждането на мажоритарната система ще рефлектира в намаляването на броя на партиите в парламента – при български условия можем да очакваме две-три партии. 

"Да правим радикални промени, които ще променят политическия пейзаж по един непредвидим начин в навечерието на избори, не е авантюра, а направо преврат", допълни проф. Любомир Гаврилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във