Банкеръ Daily

Общество и политика

Радичков – Нострадамус, предрекъл екологичната криза

Оказва се, че Йордан Радичков е бил Нострадамус. Още в рисунка към книгата си „Хора и свраки”, появила се през 1990 г., е предвидил екологичната криза. Прогнозирал е изчезването на много животински видове, преселенията на народите, които ще минат от по-студени към по-топли места. Това е и нарисувал – свят само с по един меридиан и паралел, и два полюса.

С тези думи художникът Антон Стайков откри изложбата „Хора и свраки” в галерия – книжарница „София прес”. На нея са изложени оригиналните рисунки на Радичков към едноименната книга, която сега отново се издава с ново оформление, дело на художника София Попйорданова.

Стайков подчерта, че е истинско щастие да видим рисунките на Радичков, такива, каквито ги е нарисувал някога – да почувстваме аурата на оригинала - пожълтялата хартия, избелелия флумастер. Той коментира, че някои от тях влизат в своеобразен диалог с тези на художника - плакатист Асен Старейшински, с поетично-ироничните рисунки на Кирил Прашков от 80-е години, но за Радичков особено важен е мащабът. За това в рисунките му има и много големи, и много малки фигурки. Присъства и една миниатюрна, насочила се в обратната посока на всички останали. Тя обаче, без всяко съмнение, печели симпатиите на всички ни, макар и да е „лузърът”, обясни Стайков.

Той обърна внимание и на още две особености в изложбата: всички нарисувани от Радичков свраки си имат характерен знак – четириъгълник, разделен на равни части, от които едната е черна; в изложбата има и една непубликувана в книгата рисунка – групов портрет на свраки и групов портрет на хора. Посланието й е многозначително – в живота постоянно трябва да има някой наблюдател, който да успее да направи портрет на другия, но, за да му се получи, е необходимо поне да се опита да се огледа в очи му.

От своя страна Радослав Чичев, който представи книгата „Хора и свраки”, сподели най-важното, което е научил от нея: да използва умалителните  – „хлебец”, „лучец”, когато иска да опитоми света и да почувства топлината му; да държи връзка с „кладенчето на душата си”, за което знае, че в него може да се удави, но може и да се открие; да си дава сметка, че може и да е затрупан от изобилие, но онова, което му липсва, е да присъства в света с „два леви галоша – страшното и важното - детството и зрелостта”; да живее уютно с метафорите на реалността и да вижда как „написаното, подобно на пушек дими, стели се над засипаните със сняг покриви и изтънява, докато накрая се слее със сивото човешко небе и се изгуби в него”.

За всички тези невероятни уроци можете да прочете в новоиздадената книга на Радичков „Хора и свраки”. От нея е и често цитираното изречение: „Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки”. Вероятно те са черният квадрат, специфичният код от четириъгълника на всяка сврака. Но за да се уверите, проверете сами. Изложбата може да бъде видяна до 4 февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във