Банкеръ Daily

Общество и политика

Радиата и телевизиите без квоти за българска музика

Парламентарната комисия по културата и медиите не даде одобрението си на два проекта за промени в Закона за радио и телевизия. И двата са внесени от „Обединени патриоти”.

Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията и фалшивите новини в интернет.

Най-малко 1/3 от музикалното съдържание на медиите извън новините, спортните предавания, рекламите и филмите трябва да е предназначено за българска музика, а най-малко половината от българската музика с текст трябва да бъде с текст на български език. Това се посочва в едно от предложенията. Предвидени са и  санкции от 5 000 до 20 000 лева при нарушения.

Вторият проект за промени с Закона за радиото и телевизията е внесен от Александър Сиди и негови колеги от патриотичната група. В него се предвижда регистрация в СЕМ на сайтовете и платформите.

В становището на БНР се посочва, че предложените в проекта разпоредби, освен че влизат в противоречие с основни принципи на конституционното и наказателно право, са практически неприложими. Редица организации, сред които Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори, както и СЕМ, също излязоха с отрицателно становище по проекта.

Повечето от членовете на комисията се обявиха против квотния принцип. „Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на радиата и телевизиите квотен модел въпреки тяхната воля, изразена в различните становища“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Председателят на комисията Вежди Рашидов призова, да не се бърза със законодателно уреждане на проблема с дезинформацията в сайтовете и платформите. „Докато не решим кои са лостовете, къде е границата, как да не накърним интересите, не можем да направим крачка към законодателните уредби, не е редно. Да се надяваме, че през септември ще можем на европейско ниво да обсъдим този въпрос и да намерим европейски форми и мерки за борба срещу фалшивите новини“, обясни той.

По същото време работна група в Министерството на културата напредва в изготвянето на промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с финансирането на обществените медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във