Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев завършва днес консултациите за правителство

Президентът Румен Радев завършва днес консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, излъчен от най-голямата политическа сила в новия парламент - "Продължаваме Промяната".

Държавният глава ще разговаря на "Дондуков"2 с представителите на ПГ на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Първи на днешните разговори на "Дондуков" 2 са от парламентарната група на "Има такъв народ" - една от четирите партии в евентуален бъдещ коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". От "Има такъв народ" декларираха, че ще работят за съставяне на правителство, потвърди го след изборите и лидерът на партията Станислав Трифонов.

Представителите на "Демократична България" ще бъдат втори на днешните консултации при президента. Формацията преговаря за участие в бъдещ кабинет. "Ние ще дадем своя принос за съставяне и излъчване на правителство. Как точно ще го направим, зависи от преговорите. Освен отстояването на нашите приоритети, на програмите, които имаме, е добре да си спомняме понякога, че можем да помогнем, правейки крачка настрани, ако не и назад", каза председателят на парламентарната група Христо Иванов, цитиран от БНР.

Последната среща на президента в рамките на политическите консултации е с представителите на "Възраждане".

Това са третите за годината консултации на президента в опит да бъде съставено редовно правителство - след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.

Вчера Румен Радев проведе последователно консултации с "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във