Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев започва консултациите за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев започва консултациите с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание преди връчването на мандата за съставяне на правителство. Те ще продължат два поредни дни.

Държавният глава ще разговаря в понеделник (6 декември) с „Продължаваме промяната”, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Ден по-късно на "Дондуков 2" са поканени „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”.

След края на консултациите държавният глава трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила - "Продължаваме промяната". Те разполагат със 7 дни, в които да изпълнят мандата или да го върнат.

Междувременно ПП изпрати проектa за коалиционно споразумение на своите потенциални партньори в управлението - БСП, ИТН и ДБ.

Според оптимистичния вариант в следващите дни то трябва да бъде одобрено останалите партии, заяви Кирил Петков, който е номиниран за министър-председател в кабинета.

"Комуникацията с коалиционните партньори е непрекъсната. Това е сигнал, че вървим напред. Процесът е доста сериозен и се надявам, че всяка минута, инвестирана в него, ще ни даде по-малко рискове в бъдещето", коментира Кирил Петков.

ПП ще подпише коалиционното споразумение поотделно с всяка една от формациите.

Петков потвърди номинациите на ПП за министри на финансите, на вътрешните работи и на образованието - Асен Василев, Бойко Рашков и Николай Денков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във