Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев заяви, че не приема ултиматуми от никого във връзка с указа за Гешев

Президентът Румен Радев заяви, че не приема ултиматуми от никого за подписването на указа за назначаване на избрания за главен прокурор Иван Гешев. "Ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации", заяви пред журналисти държавният глава в отговор на въпрос дали ще се съобрази с искането на Висшия съдебен съвет да подпише указа в срок от 3 до 7 дни, както се подписвали указите за награждаване.

"Четете внимателно конституцията и ще си отговорите. Обърнах се към Висшия съдебен съвет с настояване, което те не изпълниха по най-добрия начин", посочи президентът.

Припомняме, че Радев определи избора на Гешев за нелегитимен, поради липсата на алтернатива и "масираната институционална подкрепа от страна на службите". Така държавният глава мотивира отказа си да подпише указа за назначаването на избрания от Висшия съдебен съвет приемник на Сотир Цацаров. Президентът спази обещанието си да се произнесе в обозрим срок по резултата от кадровата процедура, в която Гешев беше единствен кандидат за шеф на държавното обвинение за следващите 7 години.

Държавният глава подчерта, че изборът на обвинител №1 засяга всички граждани, но липсвала състезателност, поради издигането на един-единствен кандидат. Този подход е бил подкрепен от изпълнителната власт, като правосъдният министър Данаил Кирилов не използвал правото си да издигне кандидат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във