Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев за разпита на Петков: Това е институционално изнудване

Президентът Румен Радев определи като форма на институционално изнудване привикването на премиера Кирил Петков за обяснение във Върховната касационна прокуратура. "За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера", каза президентът.  "При връчването на мандата на сегашния премиер много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента", посочи още Радев.

Според държавния глава кабинетът работи в условията на каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. "Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден. Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество", подчерта президентът. Той очаква управляващите да бъдат много по-открити в действията си, за да снемат всякакви съмнения за задкулисни решения.

Радев коментира решението на Конституционния съд, който се произнесе, че правосъдният министър може да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор. "Удовлетворен съм от факта, че на практика Конституционният съд, и то решително, потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към Висшия съдебен съвет и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане на служебния министър като недопустимо. Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и в професионално качество. Аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение", заяви Радев.

За скандалите около "Булгаргаз" държавният глава очаква информацията от ДАНС и Комисията за енергийно и водно регулиране, така че обществото да е запознато навреме и да не остават съмнения в задкулисни действия.

За "златните паспорти" Радев е на мнение, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. "Оторизирал вицепрезидентът Илияна Йотова да подписва тези решения, така че от страна на президентството целият процес е абсолютно прозрачен. Нещо повече - г-жа Йотова инициира допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват към нас, така че да се избегнат всякакви съмнения", обясни президентът. А за даването на българско гражданство той призова да се обърне по-голямо внимание на процесите и промяна в закона, така че българите от нашите исторически общностни зад граница да получават много по-лесно паспорти, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции.

Категоричната позиция на държавния глава за българите в Северна Македония е, че те трябва да бъдат вписани в македонската конституция редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на Северна Македония. "Това трябва да се случи преди да започнем преговори. Нагледахме се на достатъчно декларации, обещания, договори. Трябва да има ясни конституционни гаранции, редом с ясни гаранции за снемане на всякакво посегателство върху българското културно-историческо наследство и изкореняване на езика на омразата", категоричен е Радев. "Откакто започнах да представлявам България в Съвета на Европейския съюз през май, правата на македонските българи са във фокуса на всички европейски лидери. Те са във фокуса на ръководителите на европейските институции. И те започнаха да разбират позицията на България. Ние трябва да бъдем безкомпромисни, защото за права и за копенхагенски критерии не се преговаря. Те се изпълняват", допълни Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във