Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев за промените в ИК: Честните избори са приоритет

Президентът Румен Радев обяви, че е обнародвал скоростно в извънредно издание на Държавен вестник промените в изборните правила, тъй като не е имало основание за забавяне, а провеждането на честни избори е било приоритет.

"Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основание да се бавят промените", посочи президентът. 

Призиви за налагане на вето върху промените в Изборния кодекс имаше от ГЕРБ. 

"Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето. Нечувано и невиждано", бе отговорът на Радев.

Той подчерта, че забавяне на изборните промени би довело до хаос.

"При положение, че отидем към служебно правителство, няма да мислим едва тогава какво да направим. При това положение трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание", обясни държавният глава. 

Изборът на нова ЦИК

Президентът коментира и една от новите разпоредби, че Централната избирателна комисия ще се назначава с указ на държавния глава и след консултации на "Дондуков 2". Според Радев инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права над нея, са евтина пропаганда.

"И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент по този новия закон и преди не мога нито да посока, нито да избера когото и да било за член ан ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации", подчерта той.

Румен Радев не даде еднозначен отговор дали процедурата по избор на нов състав на ЦИК ще приключи успешно преди задаващите се предсрочни избори. 

"Не мога да тълкувам, длъжни са да се справят. Затова действам толкова бързо. Ако има предсрочни избори, за да се справят, трябва тази нова ЦИК да встъпи в своята роля от първия ден след разпускането на парламента. Това е залогът за успех", обобщи президентът.

"Да преодолеем корупцията и клиентелизма"

По-рано той използва официалната си страница в социалните мрежи, за да отбележи 1 май - Денят на труда. 

"Общество, в което пътят към успеха не минава през труда и съзиданието, а през корупцията и клиентелизма, е обречено на постоянна криза и неудовлетвореност. От нас зависи да я преодолеем", заяви Радев 

Той благодари всички онези бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градят и пазят България. 

"Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. У нас в много региони и в много професии трудът е недооценен. Затова бих желал да поздравя хората, които отстояват правото на достойни условия на труд и справедливо заплащане, пише държавният глава по повод на Международния ден на труда и работническата солидарност и добавя, че това е един от празниците, които сплотяват отвъд националните граници и културите", подчерта президентът Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във