Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев връчва мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС утре

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще стане на 20 април 2021 г., от 13.00 часа, на „Дондуков“ 2 .

"Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление“, каза Радев по-рано днес по време на консултациите, които той проведе с шестте парламентарно представени политически сили.

„Нямам такива правомощия по Конституция и не искам да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за съставяне на правителство, за формиране на неговата подкрепа в парламента е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи“, допълни той.

Президентът изрази очакване на чуе от представителите на ГЕРБ-СДС намеренията и готовността им за съставяне на правителство, каква подкрепа и под каква форма очакват в Народното събрание, какво взаимодействие може да има с другите парламентарни групи за устойчивост на този процес за съставяне на кабинет и устойчивата му подкрепа.

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебна правителство. Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх, както чуваме че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори“, каза Десислава Атанасова в началото на срещата.

Следващите дни ще стане ясен съставът на правителството, който предлага ГЕРБ-СДС, заяви Даниел Митов, който бе обявен за кандидат премиер. „В хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство, или не“, добави той.

„България трябва да има работещо правителство със сериозна парламентарна подкрепа. Има решения, които трябва да се вземат незабавно“, заяви от своя страна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

ГЕРБ са готови да подкрепят кабинет на втората по численост парламентарна група, ако „Има такъв народ“ предложи състав на Министерски съвет, стана ясно от думите на Дончев.

Заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза след консултациите при президента Радев, че партията ще обяви намеренията си, след като получи мандат за съставяне на правителство. Той потвърди, че нямат намерение да се коалират с партиите на статуквото. 

„Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали, това ще направим. Предварително не говорим какво ще се случи ако… или да гадаем“, каза Тошко Йорданов.

Ще подкрепим правителство на втората политическа сила „Има такъв народ“, ако ни потърсят за консултации, но ще поставим няколко условия, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента Румен Радев.

"Ако втората сила – „Има такъв народ“ предложи кабинет, няма да участваме в него и да предлагаме министри. Разбира се, ако ни поканят за подкрепа, ще се отзовем на консултациите и ще поставим наши няколко условия“, каза Нинова и изброи условията:

„Първото е да се предприемат спешни мерки в помощ на хората и икономиката за кризата. Второто е ревизия на управлението на Борисов, трето – Планът за възстановяване и устойчивост, и четвърто – промяна в изборните правила“.

„Бихме подкрепили политики, а не хора“, подчерта Нинова.

ДПС потвърди и пред президента Румен Радев, че е готово да подкрепи кабинет на трите нови политически сили в Народното събрание –„Има такъв народ“, „Демократична България“ и "Изправи се! Мутри вън!".

Такава подкрепа ще бъде обвързана с приоритетите, които останалите партии ще представят, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „Ние оставаме на тези наши позиции и ние очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство“, посочи той.

"Тези, които искаха промяна, в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране ново управление на „Има такъв народ“. Ако бъде потърсена от тях нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в изключително отговорни и конструктивни разговори“, подчерта съпредседателят на "Демократична България"  Христо Иванов.

По думите му „Демократична България“ не претендира да получи третия мандат за съставяне на правителство. Според него обединението няма основания да очаква евентуален трети мандат за съставяне на правителство, тъй като е пета по численост парламентарна група. „Не смятаме, че с 27 депутати и при наличието на други политически сили количествено преди нас ние можем, така да се каже, да заявим такава претенция. Много е трудно да си представим как ние, бидейки петата политическа формация, бихме могли да направим това“, посочи той.

Христо Иванов смята, че не бива да бъде отхвърлян и вариантът за предсрочни избори, които биха били "естествен ход на демократично съживяване". 

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" би подкрепило правителство с участието на партия "Има такъв народ" и "Демократична България". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев съпредседателят на парламентарната група Мая Манолова.

Според нея ново правителство би било възможно и с евентуален трети мандат. "Смятаме, че третият мандат също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на формациите на промяната за реализиране на принципа "Съединението прави силата" през формациите на протеста. Така че ваша е отговорността, г-н президент, на кого ще връчите третия мандат - дали на формация, която представлява промяната и, което би дало възможност за сформиране на кабинет на промяната", каза тя по време на консултациите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във