Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев

Президентът на България Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател от "Подължаваме промяната" Асен Василев. 

Малко преди 17.00 часа в сграда на президентството влезе група представители на партия "Продължаваме промяната" начело с Асен Василев и Кирил Петков, председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров и бившият шеф на НС Никола Минчев.

В 17.00 часа се проведе процедурата по връчване от президента Румен Радев на първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на най-голямата политическа група в парламента - "Продължаваме промяната".

"Уважаеми представители на "Продължаваме промяната", моля да обявите вашия кандидат за министър-председател", заяви президентът Румен Радев.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяна" Андрей Гюров каза:

"Уважаеми г-н Президент, уважаема г-жо Вицепрезидент, парламентарната група "Продължаваме промяната" със свое решение номинира за кандидат министър-председател, който да получи мандат за съставяне на правителство, г-н Асен Василев".

Президентът Радев посочи, че в изпълнение на Конституцията на Република България и в резултат на вота на недоверие от НС на 22-ри юни връчва на Асен Василев проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Всички знаем, че България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени и за нарастващата неизвестност и нестабилност. А реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Гражданите, обществото и институциите имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на гражданите. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична и просперираща европейска България", посочи преди да връчи папката с мандата на Василев.

При получаване на папката от президента с проучвателния мандат Асен Василев каза:

"За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че при кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държавата, така както и първия кабинет на "Продължаваме промяната" го направи".

След като получи папката с проучвателния мандат, Асен Василев има 7-дневен срок в който трябва да представи на президента структура и състав на правителство, след което президентът Радев трябва да предложи номинирания за кандидат-премиер за гласуване в Народното събрание.

Ако това не се случи, Румен Радев трябва да връчи мандат на следващата по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде възможност за сформиране на правителство.

По-рано през деня премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил за премиер на един следващ кабинет да бъде номиниран досегашния вицепремиер и министър на финансите Асен Василев.

Припомняме, че до номинацията на Василев се стигна, след като от БСП се заканиха, че няма да участват в разговорите за излъчване на нов кабинет в рамките на сегашния парламент, ако кандидатурата на Кирил Петков отново бъде издигната.

Причината за сваленото доверие от страна на социалистите към Петков дойде, след като стана ясно, че България ще експулсира 70 дипломати от руското посолство.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова това решение е било взето еднолично от Петков.

В началото на седмицата държавният глава проведе политически консултации с пет от седемте парламентарни формации.

"Продължаваме промяната" и БСП не се явиха на разговорите заради актуализацията на бюджета в Народното събрание. На разговорите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се обявиха за предсрочни избори. На-добрият вариант за "Демократична България" е правителство с мандата на "Продължаваме промяната". "Има такъв народ" пък са готови да участват в разговори за нов кабинет, но не на всяка цена.

"Потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем на вариант избори,  преди 15 септември те не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност", каза президентът Румен Радев .

Facebook logo
Бъдете с нас и във