Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Времето за декларации от партиите свърши

Времето за декларации от страна на политическите партии изтече. Хората искат ясно поета отговорност, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тополовград, където проведе срещи с представители на местната власт.

Той призова парламента да свърши и друга работа, освен от сутрин до вечер да изслушват служебните министри, визирайки актуализацията на бюджета.

Държавният глава заяви, че трябва да  връчи третия мандат за съставяне на правителство до  идния петък, без да назове коя политическа сила ще го получи, уточнявайки, че всички опции са на масата. Той подчерта, че очаква много ясен сигнал от "Има такъв народ" и останалите партии, че могат да намерят формула за стабилно мнозинство в Народното събрание.

"От всички разговори, които водих тези дни със стотици граждани, българите гледат с голяма надежда. Но партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва. Когато се правят тънки партийни сметки, да се мисли и за интересите на хората. Партиите трябва да докажат, че имат място в този парламент", допълни Румен Радев.

Радев акцентира, че пред страната ни има множество предизвикателства.

"Трябва да се вземат много стратегически решения, а те трябва да се вземат от парламента. Има два сценария – ако има актуализиран бюджет и ако няма такъв. Ако няма актуален бюджет – не искам да коментирам”, посочи президентът.

Той добави, че парламентът е длъжен да се съобрази с очакванията на българите, а именно подкрепа в тези трудни времена.

Радев обясни, че е възможно в крайна сметка да се стигне до избори 2 в 1 през есента - предсрочни парламентарни и президентски. Той обаче настоя ЦИК да обяви експертно становище дали технически такъв хибриден вот може да се проведе с машини.

"Процедурно погледнато, аз вече заявих, че един такъв вот е против философията на нашия конституционен модел. Досега никога не сме имали смесване на парламентарни и президентски избори. Трябва да се действа много внимателно. Политическите партии трябва да преценят дали искаме да нарушим конституционния модел. От друга страна, провеждането на отделни парламентарни и президентски избори вероятно ще струва повече пари. Партиите трябва да преценят и дали българските граждани ще откликнат на техни призив за един месец да отидат на избори. Все пак тази година има електорална умора и не смея да прогнозирам каква ще е избирателната активност", обобщи държавният глава.

Той обаче подчерта, че преди това трябва да се изчерпат всички възможности за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във