Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Властта принадлежи на народа, но той трябва да отстоява

Властта отново се опита да постави под карантина националнатa ни памет. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Въпреки забраната на честванията заради нарастването на случаите на коронавируса у нас, множество хора се събраха на Шипка.

Радев прие почетния караул на Шипка, а духов оркестър изпълни химна на страната ни.

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат свети чувства, неподвластни на страх и забрана. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи", каза Румен Радев. 

След това президентът произнесе словото си по случаи Националния празник - 3 март. 

"Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне", акцентира Радев в своята реч.

"Скоро и нашето време ще бъде историята, но от нас зависи дали ще се обръщат с гняв назад, или с признателност за стореното от нас. Едно е ясно - историята е урок, геройствата са вдъхновения, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, нужна е вяра и усилия. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостола", подчерта държавният глава.

Той също така заяви, че достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден.

"Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка и че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните на онези, на които дължим свободата си? Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място - свято", посочи Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във