Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: В сделката за ЧЕЗ става въпрос за скрито придобиване на дружеството

ЧЕЗ е част от европейската критична инфраструктура с пряко отношение към националната сигурност. Това обяви президентът Румен Радев по повод сделката за продажбата на активите на чешката компания в България.

„Оставката на енергийния министър буди още повече въпроси. Всякакъв въпрос, че това е сделка между две търговски дружества е нещо, с което ни заблуждават. Става въпрос за скрито придобиване на дружеството”, коментира Радев.

По думите му въпросът е кой и защо крие своите намерения.

„Как една фирма без история, без опит, капацитет и ресурси получава огромна банкова гаранция, защото имената на банките, най-прозрачните публични институции, се крият, също така има ли политическа гаранция тази фирма. Правителството държи отговор на всички потребители, които плащат сметки за ток”, обяви още държавният глава.

Президентът има среща днес с Комисията за финансов надзор. ДАНС също събират информация за сделката.

Радев обмисля да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по темата, когато получи цялата информация.

Според него държавата се е отказала от контрола, когато се е лишила от квотата си в дружеството.

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е изискал информация за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" от колегата си Андрей Бабиш. Това обяви председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след спешно заседание на коалиционния съвет в Министерски съвет.

Цветанов обяви, че цялостната информация, предоставена от чешката страна, ще бъде обсъдена на съвместни заседания на парламентарните комисии по енергетика и контрол на специалните служби в четвъртък. Тогава ще бъдат изслушани КЕВР и всички институции, натоварени с проверката на сделката.

"Поехме ангажимента кореспонденцията, която ще получим да бъде част от дискусията, която ще се проведе в българския парламент, за да отпаднат абсолютно всички спекулации относно тази сделка, която е извършена на територията на Чехия", коментира Цветанов.

Поканен на заседанието е и представител на президентската институция.

От думите на Цветан Цветанов стана ясно, че едва след това ще бъде обсъдена оставката на енергийния министър Теменужка Петкова - да бъде разгледана като възможност дали да бъде приета или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във