Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: В момента най-малко имаме полза от нови избори

Най-малко в момента имаме полза от нови избори. Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на журналисти дали е готов с нов служебен кабинет и на прага ли сме на нови избори. Държавният глава отговори на репортерски въпроси, след като поднесе венци пред Паметника на Незнайния воин.

На въпрос дали смята, че има изход от енергийната криза, президентът отговори, че трябва да се търсят решения, които са в интерес на България: "За разлика от много други държави, нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма. За съжаление, през годините не успяхме да постигнем диверсификация. Българите са енергийно най-бедните в Европейския съюз. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е по възможност цените да се запазят същите." В противен случай рискът ни е чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента, посочи още държавният глава.

Помолен да коментира думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи - че до юни има възможност за развитие на отношенията между Скопие и София, Радев заяви, че е "крайно неуместно и нездравословно" да се говори за Българи и да се поставят ултиматуми. "Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме на този натиск два поредни съвета за разширяване. И аз, и служебното правителство показахме основанията и обяснихме много добре позициите на България и те се възприемат. Те просто трябва да се отстоят. Тук става въпрос за права на човека, за копенхагенски критерии, за език на омразата. Това са неща, които са несъвместими с европейските принципи и ценности", подчерта той.

Запитан има ли напрежение между него и вицепремиера, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова по темата за износа на оръжие за Украйна, президентът отвърна, че твърденията на Нинова, че оръжие не се изнася, са некоректни и лесно проверими. "Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, с който се разрешава износа на оръжие", каза Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във