Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев в Латвия за среща на Инициативата "Три морета"

Държавният глава Румен Радев ще бъде днес на официално посещение в Рига, Латвия. Той ще участва в президентския панел от двудневната среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", на която тази година домакин е латвийският президент Егилс Левитс. В рамките на събитието ще се проведе и бизнес форум, на който Радев ще се включи в дискусия на президентите и ръководителите на делегации. Също така се очаква президентът да проведе двустранни срещи със свои колеги. 

Инициативата "Три морета" е политически проект, който обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта му е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството между страните за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. 

Приоритетите на латвийското председателство са осъществяване на практическите измерения на сътрудничество между страните от инициативата, за да се гарантират сигурност и реална свързаност на хората в региона по устойчив начин.

Друг важен фокус на предстоящата среща в Латвия ще бъдe влошената среда за сигурност вследствие на войната в Украйна и новите предизвикателства пред страните от региона.  В тази връзка, страните участнички ще обсъдят възможностите и перспективите за приобщаване към проектите в рамките на инициативата на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Мото на латвийското председателство е: "Свързване на визията с действия за бъдеща свързаност в икономиката и сигурността".

Освен държавни глави на страните участнички, към форума ще се присъединят и висши представители на изпълнителните власти на държавите от инициативата и представители на международни институции.

Партньори на "Три морета" са САЩ, Федерална република Германия и Европейската комисия.

Участието си на срещата в Рига са потвърдили: президентът на Естония Алар Карис, президентът на Унгария Каталин Новак, президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Полша Анджей Дуда, президентът на Румъния Клаус Йоханис, президентът на Словения  Борут Пахор и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. 

Също така ще участват и премиерът на Латвия Кришянис Каринш, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, председателят на Сената (горната камара) на чешкия парламент Милош Вистърчил, комисарят на Европейския съюз по въпросите на търговията и вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

На инициативата ще присъстват също и представител на Японската банка за международно сътрудничество и заместник помощник секретарят в Министерството на енергетиката на САЩ Джошуа Волц, както и представители на частния бизнес и инвестиционни банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във