Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев в Берлин: Няма как да защитаваме границите на ЕС без достъп до Шенген

България разчита на подкрепа от страна на държавите от Европейския съюз за охрана на границите ни в случай на рязко увеличаване на мигрантската вълна. Разчитаме и на подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща  с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин.

"Няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до Шенгенската информационна система. Липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани", обясни Радев, цитиран от БНР. 

Той подчерта, че Германия е важен стратегически, икономически и инвестиционен партньор за България. Според държавния ни глава има още огромен потенциал за развитие на това сътрудничество особено в областта на икономиката и инвестициите.

Германският президент разчете като знак за добрите отношения между двете страни решението на Радев да избере Берлин за първата си официална визита. 

"Ситуацията на Балканите, която винаги е на първо място в нашето внимание, предизвиква Европа да гарантира и да докаже още по-голяма стабилност. Това, което нас в Германия ни вълнува, а и в Европа също така, е вътрешнополитическото предизвикателство, пред което е изправена България, а именно -борбата с корупцията. Надяваме се, че ще завърши успешно борбата с това отрицателно явление - корупцията", заяви Гаук. 

Румен Радев го увери, че има твърдата решимост да обединяване на  усилията на всички институции у нас ефективна борба с корупцията и престъпността.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във