Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Училището е свято място, не е просто символ на знание

Pрезидентът Румен Радев участва в тържественото откриване на учебната година в 43-то ОУ "Христо Смирненски" в София. "Убеден съм, че този неподправен ентусиазъм и енергия на ученици, учители, родители, на цялата ни общност в този български ден е един силен импулс и залог за нашето бъдеще като нация", каза Радев в приветствието си. През 2022-ра училището става на 115 години. "На добър час", пожела държавният глава на учениците, учителите и родителите.

"За нас, българите, училището не е просто символ на знания и просперитет, то е онова свято място, където децата ни не само получават подготовка по природо-математически науки, история, литература, изобразително изкуство и музика, тук децата се превръщат в осъзнати личности. Затова и отговорността е толкова голяма към нашите учители", каза Радев. И изтъкна, че от училището зависи дали децата ни ще бъдат завладени от стремежа към новото, към непрекъснато самоусъвършенстване в живота, дали ще се изградят като достойни граждани на Родината, готови да посрещнат нови предизвикателства и да градят достойното ни бъдеще като нация.

Президентът посочи, че е избрал да присъства на откриването на учебната година в 43-то ОУ, защото учебното заведение е със славна история, дало знания и възпитало в родолюбие хиляди ученици. То съхранява своите традиции и ги съчетава по най-добрия начин с нови съвременни форми и методи на обучение.

Държавният глава изрази дълбока признателност към учителите за техния високоблагороден труд, за любовта и грижите, за всеотдайността и подкрепата към младото ни поколение. "Вашата мисия е истинският залог за духовната извисеност и бъдещето ни като народ", подчерта той. И отбеляза, че се гордее с инициативите, които учителите от училището осъществяват за подкрепа на нуждаещи се и за формиране на умения за справяне с кризисни ситуации. Поздрави ги и за спасяването и възстановяването на балерефа на патрона на училището Христо Смирненски, с което дават пример за родолюбие и гражданска отговорност на нашите деца.

Държавният глава и директорът Снежина Георгиева откриха по-рано днес барелеф на Христо Смирненски в централното фоайе на училището. Бюстът на патрона на училището е възстановен със средства, събрани от училищната общност, и с подкрепата на къща музей "Христо Смирненски", след като е случайно намерен в началото на годината, захвърлен до кофи за смет.

Радев се обърна и към родителите и заяви, че от тяхната отдаденост зависи много и без тяхното активно участие и подкрепа всички усилия в сферата на образованието биха били напразни. На учениците пожела много здраве и низ от успехи по трудния, но светъл път на познанието. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във