Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Убийството на Виктория Маринова разкри огромния дефицит на доверие

Случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции, както вътре в страната, така и навън. Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Троян по време на тържествата по случай празника на града - Петковден и 150-та годишнина от обявяването на Троян за град.

Той добави, че очаква органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. "Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства върху личността на хора, чийто живот е не по-малко значим от този на Виктория Маринова", каза още президентът.

Той коментира също изявлението си, с което призова за единение на нацията. Според него общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено. "Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото. Те ще продължават да ни разделят. Искам да бъда правилно разбран. Това не означава в никакъв случай индулгенция за извършените престъпления. Но ние трябва де се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното", посочи Румен Радев. По думите му общата задача на институциите е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността. "Те продължават да раждат разединението, да раждат корупция, престъпност и по този начин да ни отдалечават от едно общо бъдеще", добави президентът.

На въпрос относно предвидената здравна реформа, той каза, че здравеопазването ни е с тежка диагноза и фокусът на тази реформа трябва да бъде върху пациента. "В момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие. Даже стигаме до парадоксална ситуация нашите медици да търсят реализация навън, а пациентите също лечение навън. Ето тук трябва да се замислим. Трябва така да бъде организиран този модел, че крайната му цел да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки", каза още Радев и добави, че политическите партии ще решат дали има нужда от вот на недоверие. Според него обаче внасянето на вот не винаги означава основна цел сваляне на правителството. Важно е да има дебат по обществено значими теми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във