Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Търсим отговор на въпроса дали Конституцията гарантира правата на личността и независимостта на съдебната система

Днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Това каза президентът Румен Радев при откриването на срещата между него и Висшия адвокатски съвет, която е част от иницираните от държавния глава консултации за промени в основния закон на страната.

„Знаете, че още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обявих за необходимост от промени в Конституцията. А през ноември инициирах широк обществен дебат още преди препоръките на Венецианската комисия. Заявявам много ясно, че за тези промени правя договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации, и българските институции. Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са упълномощени да инициират промени в основния закон. Разбира се, можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет", подчерта президентът.

По думите му днешната среща е важна, защото целта на тези консултации е да се откроят проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, но и в редица други важни области. Според Румен Радев след 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. "Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол", допълни още държавният глава.

По думите му една от основните задачи на нашата Конституция е да установи правата на гражданите. "Българската адвокатура за последните три десетилетия натрупа един солиден опит в отстояването на правата на българските граждани по тази Конституция и често се е явявала последна бариера срещу беззаконието. Затова и Вашето мнение е важно за нас", посочи президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във