Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Тунис е важен партньор на ЕС в борбата с тероризма и миграцията

България цени високо приноса на Тунизийската република за стабилизиране на региона на Северна Африка. Тунис е важен партньор на Европейския съюз в борбата с тероризма и миграцията, затова страната ни ще работи за задълбочаване на сътрудничеството в тази посока. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с министъра на външните работи на Тунизийската република Хемайес Джхинауи, която се състоя на „Дондуков“ 2.

Българският държавен глава отбеляза, че през следващите години Европейския съюз трябва да засили подкрепата си за Северна Африка чрез ефективни програми в социалната сфера, образованието, здравеопазването. „Задълбочаването на сътрудничеството на страните от региона ни с ЕС е инвестиция в стабилността“, заяви от своя страна министър Джхинауи. Той посочи, че Тунис се стреми към още по-тясна интеграция с европейската икономика и разчита на подкрепата на традиционни приятели и партньори като България.

И президентът Радев, и министър Джхинауи отбелязаха потенциала за задълбочаване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Тунис. През миналата година има увеличение на стокообмена между страните ни, който е достигнал близо 124 млн. долара, но има възможности за разширяване на търговските и икономически контакти. Принос в тази насока ще има свикването в близко бъдеще на Смесената комисия за икономическо сътрудничество, както и организирането на бизнес форум, отбелязаха президентът Радев и министър Джхинауи.

Българският държавен глава подчерта възможностите за засилване на обмена в областта на туризма, образованието, науката. Хемайес Джхинауи благодари за приноса на България и на българските специалисти за изграждането на високоуважавани в Тунис кадри в сферата на инженерните науки и медицината и призова за възстановяване на доброто сътрудничество от близкото минало в тези сфери.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във