Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана и си тръгна

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от съюзниците си от НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 4% от БВП. Това съобщи българският държавен глава Румен Радев, който води делегацията за срещата в Брюксел, в която участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

"Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите", заяви Радев пред журналисти. 

След това президентът разказа за самата среща и исканията на Тръмп. "Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той тръгна, след като обяви това", разказа Румен Радев. 

"НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя", коментира още българският държавен глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във