Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Трябва да повишим отбранителния си капацитет

Президентът Румен Радев удостои с висше офицерско звание генерал-лейтенант Андрей Боцев, който днес ще поеме поста "Началник на отбраната" от досегашния изпълняващ длъжността вицеадмирал Емил Ефтимов на официална церемония в Министерството на отбраната.

"В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на въоръжените сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече", заяви Радев.

Той подчерта, че заради новите рискове и заплахи се налага да развиваме ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само ролята ни на надежден участник в НАТО, но и да гарантират нашата собствена сигурност. По думите му трябва да предприемем решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет чрез повишаване на оперативната ни съвместимост със съюзниците от Алианса.

"Всички тези задачи в контекста на трупаните с десетилетия проблеми във въоръжените сили поставят редица предизвикателства и най-вече важни изисквания към началника на отбраната", добави президентът Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във