Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев свиква новия парламент на 19 април

С указ президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 44-о Народно събрание от 10.00 часа на 19 април 2017 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март, пратиха пет политически формации в новия парламент. ГЕРБ ще има 95 депутати, а БСП –  80, или с 15 по-малко. Следват "Обединени патриоти" с 27 места, ДПС с 26 и "Воля" на Веселин Марешки с 12. 

На първото си заседание парламентът ще излъчи председател и неговите заместници. Очакванията са това да бъде Явор Нотев от "Обединените патриоти" или Димитър Главчев от ГЕРБ.

Заседанието пък ще бъде открито от най-възрастния депутат Тома Томов. Декларации от трибуната на Народното събрание ще прочетат председателите на петте парламентарни групи.

В следващите дни държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на победителя в изборите - ГЕРБ. Кандидатът за министър-председател Бойко Борисов разполага със срок от седем дни, в които да нареди кабинета си.

Ако не успее, мандат ще получи втората политическа сила - БСП. А лидерът й Корнелия Нинова вече заяви готовност да състави правителство. В случай, че и Нинова не пожъне успех, президентът ще връчи мандат на "Обединените патриоти", ДПС или "Воля".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във