Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев става патрон на конференция на отбранителния и космически сектор в ЕС

Президентът Румен Радев се срещна днес на "Дондуков" 2 с представители на българската отбранителна индустрия и научно-изследователски организации по повод на предстоящото домакинство на страната ни на европейска конференция, посветена на развитието на отбранителния и космическия сектор в държавите членки на ЕС. 

Осъществяването на форума беше предложено от президента Радев на срещата му с европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска през февруари тази година.

По време на конференцията се очаква да бъде представен и нов европейски фонд, който да финансира съвместни европейски проекти в изследователска и развойна дейност в сферата на информационните технологии, отбраната и изследването на космоса. Целта на конференцията е да се даде възможност на българската отбранителна индустрия да участва пълноценно в съвместната работа на бъдещите мащабни европейски отбранителни и космически проекти.

"Осъществяването на тази инициатива именно в София е ясна заявка за това, че приемаме като приоритет приобщаването на българските предприятия и научни институти към укрепването на европейските отбранителни способности. Уверен съм, че България ще бъде успешен и достоен домакин на форума и активен участник във важна за бъдещето на Европейския съюз дискусия", е заявил Румен Радев на срещата. Държавният глава е приел да бъде патрон на инициативата. 

В срещата са участвали членовете на инициативния комитет, който ще се заеме с организацията на форума и изпълнението на поетите от страната ни ангажименти по отношение на българското домакинство. В Комитета са се включили представители на изпълнителната власт, отбранителната индустрия, ресорни научни институти и експерти в областта на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във