Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Спецправосъдието няма аргументи в своя защита

С дейността си специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита. Това заяви пред репортери президентът Румен Радев. По думите му "смачканите" досъдебни производства, отказът от досъдебни производства по знакови случаи, преследването на бизнес и политически неудобни хора са доказателство за това. Коментарът на държавния глава е по повод законовите промени, които гледа днес парламентът. Очаква се тяхното приемане да доведе до окончателното закриване на специализираните съд и прокуратура - стъпка, посочвана от управляващото мнозинство като първа към обещаната съдена реформа. Същевременно прокуратурата, а и опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС са впрегнали всички сили до последно да бранят спецправосъдието.

Във връзка с проучванията, показващи недоверие в управляващата коалицията, Радев подчерта, че обществото очаква коалиционните партньори да покажат, че могат да се обединяват в името на националния интерес и решаването на проблемите на българите. Ако се покажат ясни резултати в отговор на проблемите на хората, коалицията няма да има проблеми, смята президентът.

Според него държавата трябва да бъде пример за изрядност в плащанията. Но във връзка с неизплатените суми по договорите за пътни ремонти и поддръжка от времето на ГЕРБ, Радев заяви, че действията на тогавашните управляващи не са били "образец при сключването на самите договори". Затова сега е разклатено доверието в целесъобразността на контрактите по линия на цени, обем дейности и качество.

Запитантрябва ли да се върнат хартиените бюлетини, каквото предложение има от страна на БСП, държавният глава напомни защо е било въведено машинното гласуване. "България беше шампион в Европа и света по невалидни бюлетини, по многобройните манипулации в протоколите", посочи той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във