Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Службите ни не трябва оставят неразкрити кутии на Пандора

Службите трябва да работят така, че в България да не остават "неразкрити кутии на Пандора". А гражданите да научават от службите, а не от чужбина, за нарушаването на закона. Това каза пред репортери в Благоевград държавният глава Румен Радев по повод разкритията в "Досиетата Пандора", според които български политици укривали средства в офшорни сметки.

"Аз съм човек на дълга. Претенциите, че са герои, оставям на други." Така президентът отговори задочно на опонента си в кандидатпрезидентската надпревара Лозан Панов, който в ефира на bTV го нарече "фалшив герой".

Той очаква, че в кампанията за предстоящите президентски избори да бъдат водещи идеите, а не компроматите. "Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената. Моят дебат винаги е бил с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидат-президенти, защото и те са български граждани", каза Радев.

Държавният глава коментира и темата с високите цени на тока. "Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Публикуват я всеки ден. Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални. Отиват над 300 евро за мегаватчас. Вижте цените в България - 187 евро. Заедно с Полша и Румъния ние сме в най-ниския сегмент. Но кризата ще продължава, тя е световна тенденция", изтъкна той. "Какво правим? Трябваше да задавате този въпрос през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, а не с безхаберие да нокаутират системата и да я оплитат в схеми" допълни президентът.

"Искам да поздравя служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките, продължава да подкрепя българския бизнес. Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес. Правителството вече въвежда мерки в подкрепа именно на тези предприятия. Над 265 хил. от тях ще бъдат подкрепени с облекчения, свързани с цената на тока - с от 15 до 30 лв. на мегаватчас. Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги", отбеляза още Радев.  За намаляването на ДДС за храните той заяви, че според правителството ДДС трябва да се запази до отшумяване на кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във