Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Радев сложи край на спекулациите, че иска да прави партия

Поздравяваме Румен Радев и Илияна Йотова за решението им да се кандидатират за втори мандат. Знаех за изявлението на Радев предварително. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

Тя подчерта, че с изявлението си Радев е сложил край на спекулациите, че иска да прави партия. Затова времето на изявлението е било сега - преди парламентарните избори. "Много въпроси се повдигнаха: защо сега, толкова рано?", коментира тя изявлението на държавния глава.

"Това изявление беше необходимо точно в този момент с една цел - да се спрат внушенията, че президентът ще прави собствена партия и ще се явява на парламентарните избори с ясната му и категорична заявка за кандидатиране за втори президентски мандат, той сложи край на тези спекулации. Това беше необходимо сега преди парламентарните избори", подчерта Нинова.

Лидерът на БСП определи позицията на държавния глава като честна и последователна.

"Президентът постави някои принципи за правене на политика и промяна на порочния модел на управлението на Борисов, заложи ги в речта си като декларация, но за нас това не са само декларации и заявка на принципи, а за нас от четири години са действия с много изстрадани битки", продължи Нинова.

"Ще се опитаме веднага след парламентарните избори да задвижим процеса по президентската кандидатура", каза още Корнелия Нинова.
"Имаме устави, изисквания, но ще се опитаме максимално бързо", добави тя.

Нинова съобщи, че две трети от водачите на листи са икономисти, юристи, лекари, инженери. Лидерът на БСП застана пред медиите след заседанието на Изпълнителното бюро на партията, на което били обсъдени водачите на кандидат-депутатските листи за предстоящите парламентарни избори. Предстои те да бъдат утвърдени и от Националния съвет на партията. "Искаме да изчистим парламента от непрофесионалисти и лобизъм", подчерта Корнелия Нинова. 

"Разговаряхме с проф. Иво Христов, ИБ предлага аз да водя в Пловдив, проф. Иво Христов е втори", посочи още тя. По думите й това е било посрещнато с огромна радост и с аплодисменти.

Тя бе попитана и за мястото на председателя на БСП-София Калоян Паргов в листите. "В нашите правомощия като Изпълнително бюро е да предложим само водачите и местата на коалиционните партньори и Националният съвет да ги одобри. В правомощията на областните и градските организации е да подредят следващите. Ако г-н Паргов бъде подреден в листата в София от организацията в София, това е решение на организацията в София. При нас този процес е демократичен и открит", заяви още Нинова.

 

Избраните водачи от ИБ на БСП са:

1 МИР - БЛАГОЕВГРАД - ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МИХАЙЛОВ
2 МИР - БУРГАС - ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ КЪНЕВ
3 МИР - ВАРНА - БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ
4 МИР - ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ЯВОР БОЖАНКОВ
5 МИР - ВИДИН - ФИЛИП ПОПОВ
6 МИР - ВРАЦА - АНАСТАС ПОПДИМИТРОВ
7 МИР - ГАБРОВО - КРУМ ДОНЧЕВ
8 МИР - ДОБРИЧ - МАЯ ДИМИТРОВА
9 МИР - КЪРДЖАЛИ - ПЕТЯ МИХАЛЕВСКА
10 МИР КЮСТЕНДИЛ - РУМЕН ГЕОРГИЕВ
11 МИР - ЛОВЕЧ - ИРЕНА АНАСТАСОВА
12 МИР - МОНТАНА - АТАНАС КОСТАДИНОВ
13 МИР - ПАЗАРДЖИК - ПЛАМЕН МИЛЕВ
14 МИР - ПЕРНИК - СТОЯН МИРЧЕВ
15 МИР - ПЛЕВЕН - ПРОФ. РУМЕН ГЕЧЕВ
16 МИР - ПЛОВДИВ ГРАД - КОРНЕЛИЯ НИНОВА
17 МИР - ПЛОВДИВ ОБЛАСТ - МАНОЛ ГЕНОВ
18 МИР - РАЗГРАД - ТАСКО ЕРМЕНКОВ
19 МИР - РУСЕ - КРУМ ЗАРКОВ
20 МИР - СИЛИСТРА - ВЯРА ЕМИЛОВА
21 МИР - СЛИВЕН - АТАНАС ЗАФИРОВ
22 МИР - СМОЛЯН - АЛЕКСАНДЪР СИМОВ
23 МИР - СОФИЯ - ХРИСТО ПРОДАНОВ
24 МИР - СОФИЯ - ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ
25 МИР - СОФИЯ - КОРНЕЛИЯ НИНОВА
26 МИР - СОФИЯ ОБЛАСТ - ИВАН ЧЕНЧЕВ
27 МИР - СТАРА ЗАГОРА - ГЕОРГИ ГЬОКОВ
28 МИР- ТЪРГОВИЩЕ - ГЕН. КОЛЬО МИЛЕВ
29 МИР - ХАСКОВО - ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
30 МИР - ШУМЕН - ИВАН ВАЛЕНТИНОВ ИВАНОВ
31 МИР - ЯМБОЛ - КРИСТИАН ВИГЕНИН

Най-младият от кандидат-депутатите е на 31 години, а най-възрастният - на 68 години. 7 от избраните водачи ще са нови лица в парламента, а 23-ма вече имат стаж в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във