Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Системата за сигурност в Европа рухва пред очите ни

Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания. Войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в региона. Това каза в Букурещ президентът Румен Радев след среща с румънския си колега Клаус Йоханис. "Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации, тяхното прекъсване, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани досега санкции на Русия, поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание", добави държавният глава.

По думите на Радев всички тези процеси консолидират единството и решимостта на Европейския съюз и в НАТО за координирани действия в целия спектър на международните отношения. "Румъния и България споделят обща отговорност за осъществяваната под егидата на алианса система за степенувани мерки за възпиране и отбрана с цел гарантиране на сигурността и стабилността в нашия регион", подчерта президентът. 

Според него кризата в Украйна е откроила особено ярко огромната необходимост от всеобхватна свързаност между Румъния и България - инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, технологична свързаност по отношение на нови тръбопроводи за доставка на гориво, особено в състояние на криза и военно положение. "Очаквам, и това е нашият общ призив, към правителствата на двете приятелски страни, енергични мерки за преодоляване на драстичното изоставане на нашата свързаност през последните 30 г. Отдавна говорим за мостове, магистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война показа ясно, че е крайно време да вземем енергични мерки и да преодолеем това изоставане", категоричен е Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във