Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев ще връчи втория мандат в четвъртък

В четвъртък, 14 юли, от 14 часа президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ-СДС. От ГЕРБ вече са получили покана да се явят утре в президентството, заяви в кулоарите на парламента председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. "Взехме решение да върнем веднага мандата обратно и да не излъчим кандидат за министър-председател", каза тя.

От ГЕРБ ще се явят на консултациите на "Дондуков" 2, които президентът заяви, че ще свика преди връчването на третия мандат. Преговорите трябва да останат в рамките на досегашното мнозинство, обявиха от ИТН. Протегната ръка не връщаме, но на ултиматуми не отговаряме, подчертаха от ПП. А от ДБ казаха, че лидерите трябва да направят крачка назад. Диалог - да, нови коалиционни партньори - не, изтъкнаха от БСП.

Ако третият мандат отиде при социалистите, БСП няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но ще отправи покана към "Има такъв народ". Според депутата Явор Божанков, логично е премиерът да бъде от най-голямата партия - "Продължаваме промяната": "Ние държим процесите в социалната сфера да бъдат продължени и задълбочени - икономика, Плана за възстановяване, като сме съвсем убедени, че нови избори са огромен риск за държавата", каза той.

Необходима е реконструкция на мнозинството и промяна на начина на взимане на решения. Така би могъл да се реализира третият мандат, счита съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него би могло да помогне "леко оттегляне" на лидерските политически фигури от лидерските места в кабинета.

От "Има такъв народ също" ще се включат в преговорите, ако третият мандат отиде в "Демократична България" или БСП. Условието им остава същото, каквото беше и първия път - Кирил Петков и Асен Василев да не участват в бъдещия кабинет.

Предварителни разговори вече вървят, но "Продължаваме промяната" няма да прави компромиси с управленската програма, която беше изработена с  досегашните коалиционни партньори - БСП и "Демократична България", заяви председателстващият Народното събрание и депутат от ПП Мирослав Иванов и подчерта, че партията е готова за диалог:

Facebook logo
Бъдете с нас и във