Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев ще участва при връчването на дипломите на курсантите от НВУ 

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще връчи сабята на първенеца на 143-ия випуск „Георги Раковски“ на Националния военен университет във Велико Търново „Васил Левски“. Това ще се случи на тържествена церемония пред крепостта Царевец по присвояване на първо офицерско звание.

Завършват 121 курсанти от Националния военен университет, обучавани по 13 военни специализации. Те ще получат лейтенантските си пагони и бакалавърски дипломи за военна и гражданска специалност, посочи началникът на военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

„Те ще бъдат назначени на първата си офицерска длъжност и с това получават и 10-годишен договор за служба в Българската армия“, допълни той.

Президентът Румен Радев лично ще награди първенеца на випуска. Пехотинецът Красимир Йорданов завърши с най-висок успех. „Ще имам не само летящ старт в моята кариера, но и растеж като един офицер“, убеден е той.

За първи път тържествената церемония по производството на младите лейтенанти ще е пред крепостта Царевец, поясни бригаден генерал Иван Маламов. „Искаме да вплетем традиция и настояще“, поясни той.

В тържествената церемония ще се включат министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във