Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев ще свика КСНС през януари заради въпроса със Скопие

В първата половина на януари президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради въпроса с Република Северна Македония. Това съобщи държавният глава пред репортери след официалната церемония, на която Централната избирателна комисия връчи удостоверенията на избраните за президент и вицепрезидент на България от произведените на 14 и 21 ноември избори.

Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво трябва да се прави, така че да ускорим процеса на интеграция на Република Северна Македония в Европейския съюз, но при зачитане и спазване на българския национален интерес, каза Радев. Той изтъкна, че отстояването на правата на македонските българи е въпрос от изключителна важност и за България. Трябва да се спре с езика на омразата, да има по-голяма свързаност между двете страни", подчерта още държавният глава. 

По повод наложения мораториум за цените на електроенергията, президентът посочи, че поскъпването е огромен проблем не само за България, а и за целия ЕС. Нуждаем се от задълбочен анализ какво става с нашата енергийна система. Трябва да се даде отговор на въпроса "Има ли спекула на европейските енергийни борси?", счита Радев. Потребителите не трябва да поемат цената на проблемите в енергийната система, трупани от години, допълни той.

Президентът увери, че ще бъде критичен към новата власт там, "където има отклонения". Приоритетите през новия мандатна Радев ще продължат да бъдат укрепване на държавността, повече справедливост и законност, отстояване на държавността и националните интереси.

По време на церемонията държавният глава заяви, че избирателите и администрацията са преминали през сериозно изпитание с проведените четири вота през отиващата си 2021 г., които се проведоха в условията на пандемия, Отбелязано бе и машинното гласуване. "Трябваше да се неутрализират и редица провокации към изборния процес", допълни той.

Държавният глава благодари за гласуваното му доверие и се обеща да отстоява националните интереси, да работи за благоденствието на всички граждани и да допринася за сътрудничеството между гражданското общество и държавните институции.

Обръщение направи и председателят на Народното събрание Никола Минчев. "Вашата изборна победа беше постигната по безапелационен начин. Няма по-голяма награда за добре свършената работа от признанието и доверието на народа", обърна се той към Радев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във