Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев ще се запознае с обстановката на границата с Турция

Президентът Румен Радев ще посети граничния пункт „Капитан Андреево“ и град Елхово. Държавният глава ще се запознае с мерките, предприети срещу засиления миграционен натиск към страната ни, предаде БНР.

Президентът Румен Радев ще посети съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на граничния пункт „Капитан Андреево“ и ще се запознае на място с предприетите мерки за охрана на границата ни с Турция срещу бежанския натиск към страната ни.

Държавният глава ще посети и Елхово, където ще разгледа Регионалния координационен център на дирекция „Гранична полиция“.

Мерките за противодействие срещу мигрантския натиск към България са и една от темите на насроченото от президента за понеделник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

От МВР отчитат ръст на нелегално преминаващите през страната ни. За последната седмица у нас са задържани над 300 бежанци, посочи главният секретар на МВР:

„Профилът на мигрантите - основната част са мъже от Афганистан, включително и непълнолетни лица. Основният натиск се концентрира върху зелена граница Турция и част от границата на Гърция“.

Граничният контрол остава засилен. При необходимост ще се увеличи броят на полицейските служители, командировани в районите на границата.

„Нямаме никакво основание да се успокояваме. Ние отделяме в момента полицейски сили, включително от жандармерията, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако са успели мигранти да пресекат българската граница, да бъдат откривани във вътрешността на страната“, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

В началото на август президентът обсъди по телефона усложнената миграционна обстановка с турския си колега Реджеп Ердоган. Страната ни очаква Турция да продължи, както досега да изпълнява споразуменията с ЕС в областта на незаконната миграция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във