Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев сезира Конституционния съд за СЕТА

Президентът Румен Радев изпълни предизборното си обещание и сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА).

Радев мотивира искането си, като посочи, че СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел.

Според държавния глава търговското споразумение е със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки.

"Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус", на мнение е Радев.

По думите му тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на България в изграждането и развитието на ЕС и ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. "Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС", аргументира искането си Румен Радев.

Още през февруари Европейският парламент одобри търговското споразумение, което пък бе сключено между ЕС и Канада през октомври 2016-а. Неотдавна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът на Канада Джъстин Трюдо обявиха, че СЕТА ще се прилага временно от 21 септември тази година. Разпоредбите на договора ще започнат да се прилагат изцяло, след като всички парламенти на държавите членки на ЕС го одобрят.

Пречка за свободната търговия обаче може да се окаже именно България, тъй като в хода на кампанията за парламентарните избори през март лидерът на БСП Корнелия Нинова се закани да блокира ратификацията на споразумението, ако партията й има достатъчно сили в 44-ото Народно събрание. По онова време новоизбраният президент Румен Радев също обяви, че ще сезира за споразумението Конституционния съд, защото според него то е във вреда на националния суверенитет. Другите две големи парламентарни групи - на Обединените патриоти и на ДПС, не обявиха категорична позиция "за" или "против", докато големите радетели на търговското споразумение бяха ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов, който на няколко пъти се похвали, че покрай СЕТА издействал отпадането на визите за Канада за българи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във