Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев се срещна със служебния кабинет преди предаването на властта

Президентът Румен Радев се срещна на „Дондуков“ 2 с членовете на третия си служебен кабинет преди премиерът Стефан Янев и екипът му да предадат властта на редовно правителство с министър-председател Кирил Петков.

„Искам да благодаря на всеки един от вас за добрата воля, куража и усърдието“, обърна се Румен Радев към служебните министри.

„Налагаше се да работите в изключително сложна ситуация – без работещ парламент, с изпразнен бюджет, завещан ви от предишния редовен кабинет. На вас се падна да управлявате здравната криза, всеобщата европейска криза в енергетиката и икономическите и социални последици от тях при мощна съпротива от статуквото и ежедневен медиен натиск“, каза Радев.

„Вашият кабинет, г-н Янев, показа, че може да има нов тип управление – прозрачно и отговорно с грижа за хората. Показа, че може да се въведе машинното гласуване и може да се пречупи купеният вот. Този кабинет прекрати рекета на бизнеса и засили събираемостта на данъците. Също така вие разкрихте невиждани до момента злоупотреби с бюджета, включително източването на АМ „Хемус“. След 13 години безхаберие актуализирахте пенсиите и подкрепихте бедните и уязвимите“, каза още президентът.

„Успяхте да пречупите най-тежката четвърта вълна на пандемията и с вашите общи усилия не допуснахте да се затвори страната, което щеше да има тежки икономически и социални последици. Осигурихте условия всеки желаещ да се ваксинира за разлика от предишните управления, които в условия на пандемия държаха децата затворени цяла година вкъщи, лишавайки ги от пълноценно образование. Вие успяхте да върнете децата в много кратки срокове и то в безопасна среда. Усъвършенствахте Плана за възстановяване и устойчивост и го превърнахте в мощна платформа за модернизацията на страната. Овладяхте енергийната криза и осигурихте значителна финансова подкрепа и компенсации на всички небитови потребители. Прекратихте порочните практики в ДФ „Земеделие“ и активирахте отдавна задържани проекти“, припомни още държавният глава.

В отговор Стефан Янев заяви:"Позволете ми първо да благодаря за доверието, за това, че приехте предизвикателството да ни поканите в такъв тип кабинет, който за всеки един от нас с неговите професионални качества, може би е било изваждане от комфортната зона. Благодаря на министрите за приетото предизвикателство да излязат от своята комфортна зона и да се заемат с неотложните задачи в съответните сектори, които управляват. Резултатите са налице, резултати има. Не бих си позволил да давам оценка, защото моето верую е, че оценката я дават хората. След два служебни кабинета според мен България е различна".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във