Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев се надява в близките дни да връчи мандат за правителство

Президентът Румен Радев приключи консултациите си около връчването на мандата за ново правителство. Той разговаря с представители и на останалите две политически сили, които преговарят за коалиция - партия „Има такъв народ“ и Обединение „Демократична България“.

Държавният глава изрази надежда, че до дни ще може да връчи мандата на партия „Продължаваме промяната“.

„Предстои, надявам се в близките дни, при готовност за коалиционно споразумение да връча мандат за съставяне на правителство на първата по численост парламентарна група“, каза той след края на консултациите с всички парламентарни групи.

"Партия „Има такъв народ“ ще бъде лоялен партньор, ако и другите бъдат такива към нея", заяви Тошко Йорданов.

„Моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден и се надявам да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии, които твърдят, че искат да направят също това, да постигнем необходимите компромиси“, допълни той.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов общо е убеждението, че правителство трябва да бъде съставено.

„Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумее след това то да функционира“, посочи той.

Консултации при президента завършиха със седмата по големина парламентарна група - на партия „Възраждане“. Нейният лидер Костадин Костадинов отново се обяви срещу противоепидемичните мерки.

„Трябва да се премахне зеленият сертификат, като много тежка, дискриминационна форма, а децата ни да получат възможността за едно нормално образование, каквото те трета година не могат да получават“, заяви той след срещата с държавния глава.

В първия ден от консултациите вчера държавният глава разговаря с представители на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.​

"Съзнаваме, че на България ѝ е вече абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент", заяви по време на срещата с президента съпредседателя на мандатоносителя "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че „сме тук, за да заявим нашата позиция като опозиция на формиращото се ляволиберално управление“.

"От свое име, г-н президент, и от това на колегите ми, Ви обещавам, че, ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която отличихте, но и заради опита ни, те ще получат такава помощ и съвет. Освен това Ви обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, ще бъде сочена. За да има добро управление е необходимо да има силна и знаеща опозиция“, каза още Атанасова. 

Държавата има нужда от стабилност, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента, които предхождат връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Според него българските граждани очакват от Народното събрание и от бъдещото правителство преодоляване на кризите, решаване на проблемите, повишаване на доходите и най-вече - стабилност.

Запитан дали има вероятност да подкрепи бъдещото правителство, лидерът на ДПС отговори: „Аз мисля, че не противоречи на законите на физиката..."

"Обсъждахме бюджета с бъдещите ни коалиционни партньори и сега с президента, като един от нашите абсолютни приоритети е много бързо да приемем бюджета, в който да се заложат социални политики, компенсаторни механизми, мерки за преодоляване на кризата, за помагане на хората и на икономиката. Започнахме да говорим и колегите от ПП по някои важни части от бюджета", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с държавния глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във