Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев се чу с Мая Санду за статута на Тараклийския университет

Пълноценната образователна дейност на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" за съхраняване на културата и националната идентичност на голямата българска диаспора в Молдова има особено голямо значение за развитието на приятелските отношения между двете държави. Това е заявил държавният глава Румен Радев в телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Разговорът е проведен по инициатива на президента Радев, след като представители на различни структури на Тараклийския район и на българските обществени и културни организации на Молдова изпратиха обръщение до българския държавен глава.

В писмото си българите в Молдова изразяват опасения, произтичащи от предлагано сливане на Тараклийския държавен университет с Педагогическия държавен университет "Йон Крянга" в Кишинев.

В разговора с Мая Санду българският държавен глава е отбелязал ангажимента на страната ни към висшето училище чрез финансова подкрепа за развитието на образователната му дейност.

 „Въпросът за самостоятелността на университета "Григорий Цамблак" е от изключителна важност за българската общност в района на Тараклия“, е посочил държавният глава.

По думите на президента експертни екипи на компетентните институции от двете държави е необходимо да обсъдят учебните програми и формите на обучение, които да допринасят както за съхранение на традициите и културната идентичност на общността ни, така и да предоставят възможности на младите етнически българи за интеграция в молдовското общество.

Румен Радев е отбелязал, че държавната подкрепа за независимостта на университета е от ключово значение за развитие на връзките между България и Молдова.

Мая Санду е информирала президента Радев за проведените днес в Кишинев експертни разговори между представители на Министерствата на образованието и науката на България и Молдова за постигане на двустранно споразумение по въпроса.

По време на разговора президентът Румен Радев е поздравил колегата си от Молдова за получения официален статут на страната като кандидат за членство в ЕС. 

Българският държавен глава изрази съпричастност към трудностите, пред които се изправят молдовските граждани във връзка с войната в Украйна. Както българското, така и молдовското общество са изправени пред проблеми, свързани със сигурността в региона, с енергийната криза и социалните аспекти вследствие на силно влошената геополитическа обстановка. 

Президентите на България и Молдова размениха покани за двустранни посещения за последващо задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във