Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е фактор за стабилност

Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Любляна с президента на Словения Борут Пахор.  Радев пристигна днес на двудневно официално посещение в Словения по покана на словенския си колега. Той и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Борут Пахор и съпругата му Таня Печар.  След това Радев поднесе венец пред Паметника на жертвите от всички войни.

Нашата обща позиция и общи политики са да работим заедно за изграждане на една сигурна, солидарна и силна Европа - уверена в утрешния ден, заяви Румен Радев и подчерта, че двете страни имат също огромни възможности и в областите на образованието, науката и културата. Те винаги са били свързващ елемент между нашите два народа и са допринасяли за нашето сближаване, посочи той и допълни, че тук ние ще развием още по-добри инициативи, така че да можем да увличаме нашите млади хора да учат заедно, да споделят своите идеи за бъдещето на региона и на Европа.

И Словения, и България излъчват стабилност и сигурност и водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите,  коментира Румен Радев. Точно тези усилия ни дават възможност да формираме една ефективна политическа ос между Словения и България на споделени ценности, на помирение и на ангажименти за бъдещето на нашия регион, допълни той.  Радев поздрави Пахор за  политическата визия и воля да реализира идеята за помирение в Словения. Ние обсъдихме тази негова идея и нейната реализация по време на посещението му в София, искам да благодаря днес за възможността да поднеса венец именно на Паметника на жертвите на всички войни - това не е случайно, защото Словения е пример в това отношение, отбеляза Радев. Словения постига помирение, постига деполитизация на историята, която може да бъде негативен фактор и да влияе негативно върху съвременните обществени процеси, посочи българският президент. Напълно осъзнавам колко сложен и продължителен е този процес, но той е ключов фактор за единение около приоритети на днешния ден, каза Радев, цитиран, цитиран от БТА. 

Българският държавен глава отбеляза, че двете страни продължават да развиват диалога и сътрудничеството на високо политическо ниво при голяма интензивност и посочи, че  доказателство за това е и официалното откриване на посолство на Република Словения през миналата година.  Наша обща цел е да повишим двустранния стокообмен, имаме редица възможности да го направим и все още неизползван огромен потенциал, коментира Радев. Той припомни, че вече  има пряка авиолиния между Любляна и София и посочи, че това дава много по-големи възможности за туризма. Според статистическите данни след откриване на пряката авиолиния има рязко повишаване на броя на туристите - както от България в Словения, така и от Словения в България, каза Радев. 

Борут Пахор подчерта приятелските отношения с България. Той отбеляза, че българският президент е придружаван от бизнес делегация и това показва по-голям интерес от страна на предприемачите от двете държави. Президентът Пахор припомни, че през юли Словения ще бъде домакин на конференция на инициативата "Три морета" и каза, че президентът Радев днес е потвърдил присъствието си и подкрепата си към инициативата.
   

Facebook logo
Бъдете с нас и във