Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев призова всички българи да проявят нетърпимост към корупцията

Президентът Румен Радев обяви, че липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ. Според държавния глава има криза в държавността, сериозен проблем и този проблем засяга националната сигурност.

"Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Помните, че наложих цялостно вето върху този закон", посочи Радев след извънредния Консултативен съвет за национална сигурност по темата за корупцията, което не постигна съгласие и излезе без обща декларация.

"Продължих да повдигам темата за корупцията по висшите публични длъжности, но до момента срещам съпротива. Спомняте си, че в публичния отчет, който направих на втората година от своя мандат в края на януари тази година призовах КПКОНПИ, Прокуратурата, МВР и Службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. Предупредих, че ако това не се случи, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона. Предупредих и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, ако искат да се видят на бъдещия политически хоризонт. Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията", каза още президентът. 

Той подчерта, че на безочието на определени политици и ширещата се безнаказаност трябва да се сложи край.

"Призовавам за ясни и незабавни действия от страна на институциите по тази тема. Трябва да се сложи край на наглото държане на определени политици. Те се чувстват безнаказани. "Апартаментгейт" не може да се лекува с оставки. Оставките вършат работа само за партиите. Нужни са ясни, точни и незабавни мерки за борба с корупцията. Нужни са ефективни присъди. "Апартаментгейт" е само върха на айсберг на ширещата се корупция - това е мнението на обществото. Сред хората се говори, че политици, висши чиновници и магистрати демонстрират необясним лукс, имат имоти и в чужбина. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки", изтъкна още Румен Радев.

В края на словото си той да призова всички българи да проявят нетърпимост към всички форми на корупция

Facebook logo
Бъдете с нас и във