Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев призова партиите да поемат ясни ангажименти

Във вторник президентът Радев започна консултации с парламентарно представените партии, като опит за връчване на втори мандат за съставяне на правителство.

Независимо дали дадена политическа сила в парламента се е обявила за опозиция, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка парламентарно представена политическа партия трябва да има ясни позиции и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи. Както и по въпросите, които касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят и бъдещето на страната. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ.

"Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи управление на страната в рамките на редовен кабинет. В същото време парламентът е изправен пред други предизвикателства – да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите здравна и миграционна криза. Те изискват актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен, или служебен кабинет. Те изискват приемане на важни неотложни закони и ясна позиция на парламента по Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви Радев. 

Във вторник президентът Радев започна консултации с парламентарно представените партии, като опит за връчване на втори мандат за съставяне на правителство.

След неуспеха на "Има такъв народ" да излъчи кабинет днес разговорите започнаха с тях като най-голяма политическа сила в парламента.След това той се срещна и с представителите на ГЕРБ-СДС, а по-късно през деня  и с БСП.

ГЕРБ заявиха, че ще предложат кабинет начело с Даниел Митов, но ще върнат мандата. Левицата вече декларира, че ще предложат служебното правителство да остане начело на държавата.

След изявление на Слави Трифонов във Фейсбук стана ясно, че е възможно в негова подкрепа да застане и "Има такъв народ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във