Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев призова Борисов да се кандидатира за президент

"Крайно време е Борисов да спре да използва своята партия като щит, а да защити честта ѝ като се кандидатира за президент. Мисля, че е редно. След всички изговорени приказки и предизвикателства това е логичният изход." Това заяви президентът Румен Радев след откриването на академичната година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Президентът поздрави служебното правителство, че е започнало да въвежда "ред в хаоса", наследен в енергетиката от управлението на ГЕРБ, и да обезврежда заложените от бившите управляващи мини. "Трябва да се унищожат една по една олигархичните зависимости в енергийната ни система. Вие това го пропускате, но трета поредна седмица цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа и това е заслуга именно на служебното правителство и на неговите бързи и отговорни действия", добави той.

"Заявявал съм го неведнъж. Не се меся в работата на нито един министър. Очаквам Министерството на вътрешните работи и службите да продължат да работят решително и да защитят честността и на предстоящите избори. Грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е странно, че някои партии упорито се идентифицират с него." С тези думи държавният глава отхвърли обвиненията на ГЕРБ и ДПС, че използва служебното правителство и в частност силовия министър Бойко Рашков за разправа с политическите си опоненти.

На въпроса смята ли, че ще спечели изборите за президент, Радев отговори, че не иска да се превръща в гадател: "Разчитам на подкрепата на всички българи, които истински желаят промяна, които искат България да бъде една нормална, демократична, свободна и модерна държава."

Президентът потвърди, че управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е поискала работна среща с него в началото на септември. "Тя сподели какви са световните тенденции в икономиката, развитието на инфлацията и какви могат да бъдат последствията за България", уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във