Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Признаването на ДНР и ЛНР увеличава напрежението

Президентът Румен Радев публикува в профила си в Туитър позиция по повод това, че руският президент Владимир Путин призна независимостта на отцепилите се от Украйна Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). "Признаването на така наречените ДНР и ЛНР от Руската федерация обрича на провал усилията за деескалация на конфликта в Украйна и води до нарастване на напрежението в целия регион. "Устойчиво решение на тази криза не може да бъде намерено чрез нарушаване на международното право и с военни средства", добави държавният глава.

Редица държави също остро осъдиха решението на Путин и взеха решение да наложат санкции на Русия.  

България осъжда решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими, написа по-рано премиерът Кирил Петков в Туитър. "Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита", заявява Петков.

"Признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е грубо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност", обяви в позиция Министерството на външните работи, публикувана в Туитър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във